(Estris) El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC-Fundació Pere Tarrés) ha celebrat aquest dissabte la seva Jornada de Monitors i Monitores que ha acollit més de de 700 participants de les diòcesis de Tortosa, Urgell, Lleida, Solsona, Tarragona, Vic, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona.
Amb el lema 'Ets o som? Som MCECC', la jornada ha estat un espai participatiu on compartir, de forma divertida i col·lectiva, les vivències que els joves participants viuen com a monitors/es i com a integrants d’un centre d’esplai.
Així, els participants més puntuals han començat a arribar a les 10 ben plens d’idees per avançar en els temes de debat i reflexió proposats per a l’acte. A l’activitat de matí, amb el nom de “La Fira”, s’han tractat temes com infància vulnerable, atenció a la diversitat, tradició, música, educació emocional, fe, família, economia solidària, adolescència i muntanya, amb dinàmiques i activitats diverses. Com a resultat d’aquestes reflexions, s’ha construït una columna de globus de colors. Els colors dels globus representaven una forma de participació: creació (verd), opinió (groc), debat (vermell), reflexió (blau) i cooperació (lila).
La presentació d’aquest vistós decorat de globus ha donat lloc a la inauguració oficial de la Jornada, amb els parlament del director general de l’Agència Catalana de la Joventut de Catalunya, Cesc Poch, de la regidora del districte de Les Corts i de l’Àrea de Cicle de Vida, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, i del president del MCECC, Xavi Nus.
Cesc Poch ha recordat la seva pròpia trajectòria en el món del lleure i ha recordat que l’educació en el lleure és una educació transformadora que representa un puntal en la societat catalana clau per a la construcció d’un nou país. Laura Pérez, per la seva banda, ha afirmat que cal reivindicar el lleure com una activitat no consumista que fomenta la llibertat, la diversitat i educa contra les desigualtat. Finalment, Xavi Nus ha recordat que els monitors són “persones compromeses, responsables, coherents en la manera de fer i utòpiques amb ganes de millorar el món”. Per això, “no ens podem quedar en un ‘sempre s’ha fet així’, sinó que hem de qüestionar-nos el que fem per millorar-ho, siguem innovadors”. I per ser conscients “que no estem sols i que formem part d’una gran col·lectiu”, el lema de la jornada ho resumeix: “Ets o som? Som MCECC”, ha conclòs.
A l’acte d’inauguració també hi han assistit Oriol Nicolau, president del Consell de la Joventut de Barcelona, i Alícia Aguilera, cap del departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.
A continuació, s’ha celebrat una pregària dinàmica i musical que ha comptat amb una gran participació. Després d’un bon dinar i d’una estona de descans, han continuat lesdinàmiques per aprofundir en els temes educatius i social que afecten a l’educació en el lleure i que s’havien avançat al matí. Per fer-ho, els participants s’han agrupat amb rotllanes temàtiques.
L’acte de cloenda ha posat punt i final al centre d’interès i Xavi Nus ha aprofitat per donar a conèixer la ciutat que acollirà la trobada de l’any vinent. Serà Berga, que durant tot un cap de setmana de maig, s’omplirà de monitors i monitores d’esplai.
Finalment, per acabar, ha arribat un dels moments més esperats de la jornada, el concert espectacle del músic i animador Roger Canals, que ha fet cantar i ballar els 700 participants.
El MCECC-Fundació Pere Tarrés, amb més de 50 anys d’història, és l’entitat d’educació en el lleure més gran de Catalunya i agrupa 180 centres d’esplai i 3.500 monitors i monitores que amb la seva tasca voluntària eduquen en el temps de lleure 17.500 infants.