(Jesuïtes) En les últimes setmanes, la regió de Maban, al Sudan del Sud, on es troben els jesuïtes catalans Pau Vidal i Àlvar Sánchez, s'ha vist afectada per greus inundacions que han causat danys en terres de cultiu i infraestructures. Una circumstància que se suma a les dificultats que han de vèncer els més de 127.000 refugiats dels campaments d'aquesta zona de l'estat de l'Alt Nil, com l'esclat de violència que es va produir el passat agost i que va obligar a l'evacuació dels treballadors humanitaris.
Tot i això, les ONG, entre elles el Servei Jesuïta als Refugiats (JRS), han reiniciat els seus programes i "la majoria dels nens en els campaments de refugiats ja han tornat a l'escola", explica Pau Vidal des Maban. També s'ha reprès el programa de formació de professors per a refugiats i població local, una de les prioritats de JRS perquè reforça la preparació d'aquelles persones que poden tenir major impacte en la societat: els mestres.
Les inundacions han estat una adversitat més per aquesta població. L'equip del JRS segueix visitant els refugiats instal·lats al campament de Doro, especialment aquelles persones en un situació més vulnerable com orfes, ancians o persones amb discapacitats. "Som testimonis de la seva lluita diària per sobreviure en condicions molt precàries, però, els seus esforços per celebrar la vida enmig de l'exili són una inspiració", asseguren els membres del JRS.
D'acord amb l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), aproximadament 1,4 milions de sudanesos del sud han estat desplaçats i mig milió més han buscat asil als països veïns. Quatre milions de persones necessiten ajuda d'emergència i 235.000 nens pateixen desnutrició a tot el país. La situació és especialment fràgil a l'estat de l'Alt Nil, on la violència ha interromput la temporada de sembra, el que significa que la propera collita serà escassa en el millor dels casos.