(David Casals i Vila –CR) Les estadístiques que indiquen que l'antisemitisme s'està incrementant a Occident se succeeixen, i per tal de combatre-les i contribuir a donar una altra imatge del poble jueu, s'ha presentat l’exposició ‘Jueus Just Like You', en català: 'Jueus com tu'.
Com ha explicat en declaracions a CatalunyaReligió.cat el professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i director científic del seminari Xavier Torrens, tot plegat té la finalitat de trencar prejudicis i que els visitants comprenguin que ser jueu va més enllà de la "imatge negativa del senyor vestit de negre que la gent qualifica d'ultraortodox".
"Volem anar més enllà del tòpic de que són jueus Freud i Marx" i que la llista és molt més llarga, ha destacat Torrens, que ha recordat que tot i que el pes demogràfic dels jueus és el 0,2% de la població mundial, han guanyat el 23% dels premis Nobel. Què pot explicar aquesta xifra? "El gran recurs que té el poble jueu no són els diners, com diuen els antisemites, sinó l'educació", ha explicat.
De Marilyn Monroe a Bob Dylan
La mostra és un recull de personalitats públiques d'ascendència jueva, una característica desconeguda per l'opinió pública. Entre ells, hi ha jueus conversos, com les actrius de Hollywood Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor, però també altres ídols del moment, com Natalie Portman i Scarlett Johansson.
El llistat de famosos de Hollywood relacionats amb la tradició jueva no s'acaba aquí: en l'exposició també s'hi afegeixen Lauren Bacall, Ben Stiller, Harrison Ford i Michael Douglas. En el camp musical, i vinculats amb les llistes de 'hits' dels darrers temps, sobresurten Amy Winehouse, Bob Dylan, els components del grup Ramones i el ‘disc jockey’ David Guetta.
L'exposició es va presentar aquest dimecres a la Biblioteca Joan Fuster de Barcelona, on ha tingut lloc el III Seminari Internacional sobre Antisemitisme, organitzat per la Fundació Baruch Spinoza i el grup CREA de la Universitat de Barcelona.
La mostra, que ha comptat amb la col·laboració de la direcció general d'Afers Religiosos de la Generalitat, vol oferir informació objectiva i contrastada sobre la cultura jueva i la seva història a Catalunya, a Europa, a Occident i al món. Per fer-ho, dóna arguments sòlids per a contraargumentar els estereotips i rumors relacionats amb el poble jueu que circulen. I es treballa des d'una òptica positiva per tal de revertir-los des del diàleg interreligiós, tot fent referència a valors com la convivència i la tolerància.
Antisemitisme, una nova epidèmia?
El seminari se celebra pocs dies abans del 9 de novembre, una data simbòlica pel poble jueu, ja que en aquest dia de 1933 va tenir lloc 'La Nit dels Vidres Trencats', el primer dels gran progroms dels nazis.
Els darrers estudis alerten d'un increment de l'antisemitisme a tot el món: un informe conclou que el 26% dels jueus europeus diuen haver sofert assetjament per la seva religió, i segons un document de la Lliga Antidifamació, el 29% dels espanyols tenen opinió negativa sobre els jueus. Aquest percentatge se situa al 31% a Amèrica Llatina, al 74% a l'Àfrica del Nord i a l'Orient Mitjà, i al 29% a l'Amèrica Llatina.
Per què a l'Estat hi ha tants ciutadans amb una opinió negativa sobre el judaisme, malgrat el seu escàs pes demogràfic? Torrens ho atribueix a diferents factors: el llegat històric de la Inquisició, i al fet que, a diferència d'altres països, aquí no s'inclou l'Holocaust a l'ensenyament obligatori.
Tampoc hi ha polítiques públiques contra l'antisemitisme --malgrat que això figura en l'article 40 de l'Estatut-- ni una "visibilització en positiu de la cultura jueva" a les tribunes públiques. És, doncs, un repte obert, tot i que segons Torrens és a les mans de tots actuar per eradicar l'antisemitisme.
[Fotografia: Comunitat Jueva Atid de Catalunya]