Vés al contingut

(Monestir de Poblet) Durant els propers dos mesos d’aquesta tardor de 2014, tindrem ocasió de sentir l'orgue de tribuna del Monestir de Poblet en la segona edició del Festival Internacional “Orgues de Poblet”. Enguany el certamen convida a fer un viatge enrere en el temps, de la mà d’aquest extraordinari instrument, recreant un mosaic de composicions que abastarà cinc-cents anys d'història, interpretades en l'entorn de l'església de l'Abadia de Santa Maria de Poblet.

Amb un repertori que va des de Guillaume de Machaut (1300-1377) fins Claude Balbastre (1724-1799), a través d’autèntics gegants de la talla de Dietrich Buxtehude (1637-1707) i Johann Sebastian Bach (1685-1750), els organitzadors del Festival aposten de nou per la qualitat musical que va caracteritzar la primera edició (2013).

La unicitat del Festival de Poblet, palès en l'enfocament desenvolupat pel seu director, el monjo fra Josep Antoni Peramos, està en el fet d’utilitzar el “rei dels instruments”, com Mozart solia anomenar-lo, per presentar la bellesa de la música no només en la litúrgia sinó també com un element clau de la nostra cultura.

El Festival s’emmarca dins del projecte cultural que el propi Monestir està perseguint, un projecte integral de servei al país, a la cultura, a la societat, a l’entorn natural i a l’Església, que ha batejat amb el nom de Programa Cosmos Poblet. Aquest programa pretén desenvolupar tot una sèrie de projectes i actuacions integrals en tots aquells àmbits que afecten la vida del Monestir, partint de la base que Poblet configura amb el seu entorn un paisatge. Un paisatge perquè Poblet és un espai on la tradició, la sostenibilitat i els valors encaixen formant una unitat entre les dimensions espiritual, cultural, social i ambiental de la vida. Aquest programa pretén ser una forma nova de preservar el patrimoni de la humanitat., una forma que té per norma la integració dels diferents nivells del patrimoni humà. Per això el programa rep el nom de Cosmos Poblet, car fa del Monestir i de la seva acció un veritable cosmos.

Detalls sobre el programa

La programació d’aquest II Festival inclou tres dates: 25 d'octubre, 8 i 15 de novembre de 2014, en què tres intèrprets de renom mundial, com són Jan Willem Jansen, Jean-Charles Ablitzer i Jean-Patrice Brosse, se succeiran per tocar el magnífic orgue de tribuna de l'església del Monestir de Santa Maria de Poblet. Aquí el podeu veure el programa complet i adquirir les entrades.

El dia 25 d’octubre, Jan Willem Jansen oferirà un repertori format íntegrament per obres de Dietrich Buxtehude (c. 1637-1707), un dels grans mestres de l’escola alemanya d’orgue, considerat en molts aspectes precursor de Johann Sebastian Bach. En aquest concert podrem escoltar una selecció molt diversa de la seva música, incloent-hi preludis, passacaglia, tocates, fantasies, corals...

El 8 de novembre actuarà Jean-Charles Ablitzer, amb música de les escoles alemanya, francesa i espanyola del Renaixement i el Barroc. Aquest concert farà un recorregut per la música europea d’una època d’esplendor per a l’orgue. Així, començant per l’Espanya del segle XVI i XVII (Aguilera de Heredia, Pablo Bruna), ens porta cap a França (François Couperin) per acabar en l’Alemanya del XVII i el XVIII, amb Georg Böhm i el cim més alt: Johann Sebastian Bach.

El Festival el clourà Jean-Patrice Brosse, amb un programa que se centra en l’escola d’orgue francesa del Renaixement i el Barroc. Guillaume de Machaut, que va néixer l’any 1300, només 150 anys després de la fundació del nostre monestir, és el punt de partida d’una història que passa per Dufay, Le Grant, Attaingnant, Gervaise, Le Roy, Raison, Dandrieu i Balbastre (aquest darrer ja gairebé a les portes del segle XIX), tots ells noms destacats en la història de l’instrument, però que costa de trobar en les programacions habituals a casa nostra. És una oportunitat, doncs, per descobrir aquesta música o bé redescobrir-la amb un orgue en què aquest repertori pot apreciar-se en tot el seu esplendor.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.