(MEV) La II Jornada Museus i Patrimoni de l'Església a Catalunya, organitzada conjuntament pel Museu Episcopal de Vic i el Museu de Lleida, servirà per reivindicar el paper dels primers museus diocesans en la recuperació del patrimoni eclesiàstic. La jornada tindrà lloc el proper dijous 20 de novembre al Museu de Lleida: diocesà i comarcal.
La IIa Jornada Museus i Patrimoni de l'Església a Catalunya és fruit del conveni de col·laboració signat entre el Museu Episcopal de Vic i el Museu de Lleida per a l’organització d’activitats que tinguin a veure amb les seves col·leccions i de la resta de museus diocesans de Catalunya. Servirà també per retre homenatge a mossèn Jesús Tarragona i Muray, tot coincidint amb el 50è aniversari del seu nomenament com a delegat diocesà de patrimoni artístic. No endebades Mossèn Tarragona ha estat, durant tota la segona meitat del segle XX, la figura clau de la gestió i conservació del patrimoni diocesà i l’eix vertebrador del Museu de Lleida: diocesà i comarcal.
La jornada girarà a l’entorn de la formació de les col·leccions diocesanes a Catalunya des de finals del segle XIX i fins mitjans de la següent centúria, en el marc d’un fenomen en què també van entrar en escena els antiquaris que operaven arreu de Catalunya, els col·leccionistes, o institucions com la Junta de Museus que adquirien béns a les parròquies. En aquest ambient es va produir la formació dels primers museus diocesans, com el Museu Episcopal de Vic (1891), el Museu Diocesà de Lleida (1893) i el Museu Diocesà de Solsona (1896), que van veure la necessitat d’estructurar col·leccions d’art antic per evitar la diàspora patrimonial i per conscienciar la població i els membres de l’Església sobre la importància de la salvaguarda dels béns artístics atresorats a les parròquies.
Per tal d’assolir els objectius d’aquesta acció científica proposem organitzar una jornada d’estudi adreçada a un públic ampli —museòlegs, historiadors, historiadors de l’art, arqueòlegs, gestors del patrimoni, investigadors i interessats en general— en la qual intervindran diferents especialistes en la matèria. Amb això pretenem aconseguir que dels estudis concrets se’n puguin extreure unes conclusions generals que defineixin de forma global el panorama català. Tot plegat es materialitzarà en un volum miscel·lani que s’editarà en el marc de la col·lecció “Quaderns”, editada pel Museu de Lleida.