Vés al contingut
nadal-monestir-oedralbes
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Adreça (carrer i número)
Baixada del Monestir, 9
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes | Ajuntament de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Per què viure sol quan pots viure en comunitat?, amb Jordi Sànchez Torrents i Joan Canimas Brugué

Cicle de Diàlegs d’espiritualitat: Quina comunitat?, organitzat amb la col·laboració del diari ARA i sota la direcció intel·lectual i moderació a càrrec de la filòsofa Mar Rosàs Tosas.

En un món més connectat que mai, l’experiència de la solitud fa estralls. Les formes tradicionals de pertinença s’afebleixen, però n’emergeixen d’altres.

Hi ha qui desitja per sobre de tot formar part d’una comunitat, saber-se acollit en el seu si, sentir que pertany a un grup amb qui comparteix la mirada sobre coses essencials de l’existència. Aquest sentiment de pertinença el poden generar estructures d’acollida tan diverses com la religió, la família, la colla d’amics o el futbol. Però hi ha, també, qui necessita escapar-se del jou de la comunitat per poder passar pàgina i viure a la seva manera.

En aquest cicle de diàlegs ens preguntarem: La comunitat suma o resta? Ens n’hem de protegir o ens hi hem d’obrir? Quines són les noves formes de comunitat? Què hi busquem? Què hi evitem?

El diàleg del dijous 9 de novembre, per què viure sol quan pots viure en comunitat?, comptarà amb la presència de Jordi Sànchez Torrents i Joan Canimas Brugué, moderats per Mar Rosàs i Tosas.

En els darrers anys s’han popularitzat un ampli ventall de formes de vida alternatives que tenen en comú la vida en comunitat. En el nostre context, destaquen especialment les cooperatives d’habitatge, on els espais comuns tenen un paper central. Aquestes iniciatives solen ser alternatives en el pla econòmic, però també en el relacional. Sovint es presenten com a formes de superar les conseqüències nefastes de l’individualisme propi del capitalisme tardà. Atrauen persones molt joves, però també adults que volen canviar la seva manera de viure, o persones grans que volen encarar la vellesa d’una manera diferent.

El cert és, però, que la vida en comunitat té una llarga i diversa història. I que no sempre és el resultat d’un desig: sovint, persones amb discapacitat i persones de la tercera edat es troben que no tenen cap altra alternativa que anar a viure a un centre sociosanitari. En aquest Diàleg reflexionarem sobre el sentit, les dificultats i els beneficis de viure en comunitat. Tindrem en compte que, en la intensa relació entre l’interior i l’exterior, comunitat no només fa referència als altres, sinó també al lloc que ens acull, a l’espai construït per habitar-hi.

Jordi Sànchez Torrents és professor d’Història del Pensament Contemporani i d’Antropologia a Blanquerna (Universitat Ramon Lllull). Doctor en Ciències de la Comunicació, llicenciat en Periodisme i Antropologia, diplomat en Ciències religioses. El seu àmbit de recerca inclou la tecnologia, la ciutat i la religió.

Joan Canimas Brugué, doctor en filosofia, és expert en ètica aplicada, professor de la Universitat de Girona i professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya. Membre del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya, del Comitè d’Ètica i la Bioseguretat de la Recerca de la Universitat de Girona, entre altres.

Data:
dijous 9 novembre
Horari:
18.30h
Observacions:

El monestir obrirà les portes mitja hora abans. El diàleg es podrà seguir en línia a través de la pàgina web del monestir i del canal de YouTube del centre.

Preu:
Gratuït
Aforament:
Places Limitades