Salta al contenuto principale

(Fundació Pere Tarrés) Pocs dies després que el Procicat autoritzés la realització d'activitats de lleure amb pernoctació i que per tant auritzés de facto les colònies escolars, la Fundació Pere Tarrés ha obert també les inscripcions per a les colònies d’estiu d’aquest any. Ho fa amb l’aval del bon funcionament de les colònies i casals de l’estiu 2020, en què, tot i ser un any atípic, més de 21.000 infants i joves van poder gaudir del lleure després de mesos de confinament i restriccions i amb una incidència del Covid-19 ínfima: en total, en totes les activitats d’estiu organitzades per la Fundació només es van registrar 10 casos, la meitat dels quals d’adults. De fet, en les darreres setmanes s’ha detectat una activació del sector, ja que les cases de colònies de la Fundació han començat ja a rebre els primeres reserves de centres d’esplai i grups esportius.

Així, la Fundació Pere Tarrés obre la seva àmplia oferta educativa per a l’estiu amb la convicció que les activitats de lleure són segures i necessàries. Cal recordar que la totalitat de les instal·lacions segueixen les diferents normatives higièniques i sanitàries establertes per les autoritats sanitàries i que, tot i que el lleure continuarà sent el gran protagonista, la Fundació Pere Tarrés, seguint l’experiència del 2020, ha adaptat totes les seves activitats i cases de colònies, un any més, als protocols i normatives decretats per les autoritats sanitàries per prevenir el Covid-19: mascaretes, distància física entre els infants, higiene recurrent de mans, presa de temperatura, etc.

Per altra banda, la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran del país amb més de 60 anys d’experiència, remarca un cop més la importància de les activitats de lleure en el procés educatiu dels infants i recorda que són essencials també per al desenvolupament i la socialització dels infants i joves, especialment dels que es troben en situacions més vulnerables, i sobretot tenint en compte les condicions complicades que molts d'ells han hagut de viure durant aquest any. Les activitats de lleure, com les colònies, les extraescolars o les activitats dels esplais són, a més, generadores d'igualtat i d'oportunitats socials i un dels drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets dels Infants.

Eco-colònies i sensibilització envers la crisi climàtica

Les activitats d’estiu d’aquest any també mantindran un dels eixos engegats l’any passat, la sensibilització envers la crisi climàtica i la necessitat de promoure un canvi de mentalitat que reverteixi en una millora de la situació del planeta. Així, doncs, les colònies mantindran l’etiqueta d’Eco-colònies, donant continuïtat a la tasca de sensibilització ambiental que realitza la Fundació des de fa 60 anys. Les colònies d’estiu són una experiència única per viure de manera intensiva el contacte amb la natura i els programes educatius que acompanyen les estades a les cases de colònies incorporen criteris de sostenibilitat i de coneixement del medi i fan pedagogia sobre la necessitat d’actuar per revertir els efectes del canvi climàtic. La Fundació Pere Tarrés va ser pionera amb la creació de les seves cases de natura i el seu programa d’educació ambiental iniciat fa més de 30 anys.

Més enllà d’aquest enfocament transversal, les colònies de la Fundació Pere Tarrés inclouen una variada oferta educativa que aquest any reunirà 23 tandes de colònies temàtiques diferents, preparades per rebre en total 950 infants i joves de 10 a 16 anys. Entre els continguts pedagògics, una activitat per a joves investigadors (la novetat d’aquest estiu 2021) i la continuïtat d’altres tallers que ja s’han realitzat altres anys, com programació, realitat virtual, ball, idiomes, hípica, disseny de vídeojocs o cuina, entre d’altres. Tots dissenyats amb un programa pedagògic específic pensat perquè els infants gaudeixin d’espais d’oci alhora que aprenen i desperten la seva imaginació i creativitat. En un any difícil econòmicament, les colònies d’aquest estiu mantenen el preu de l’any passat. En total prop de 800 infants van participar en colònies de la Fundació Pere Tarrés al llarg de tot l’any passat.

Els casals treballaran els ODS

A més de les colònies, aquest estiu la Fundació organitza també casals d’estiu que, seguint amb aquesta línia de sensibilització sobre el planeta en què vivim, tindran com a centre d’interès i eix temàtic els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el medi ambient. Ho faran reprenent el lema encetat l’any passat “Siguem el canvi que volem veure al món” i la història de diversos infants que alhora són superherois i superheroïnes que tenen l’objectiu de contribuir a un planeta millor per a tots i totes els que hi vivim.

El 2020 la Fundació Pere Tarrés va gestionar 97 casals diferents i en tota la campanya (de juny a setembre) hi van participar prop de 3.000 infants. Les inscripcions per als casals d’estiu s’obriran en unes setmanes.

Alt grau de satisfacció dels participants

Les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés venen avalades també per l’alt grau de satisfacció dels infants participants i les seves famílies. En concret, les famílies han valorat les activitats de les colònies d’estiu amb un 9,06 sobre 10 i les dels casals en un 7,98 sobre 10.

De l’experiència de l’estiu passat, la Fundació n’ha extret valuosos aprenentatges que aplicarà a les activitats d’enguany i que al setembre de l’any passat es van fer arribar a les diferents administracions i als agents educatius (famílies, escoles, entitats de lleure, administracions, famílies) de cara a l’inici del nou curs escolar. Podeu consultar aquest document aquí.

Més de 400 activitats d’estiu i 4.000 monitors als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant el curs als diferents centres d’esplai. Un curs que ha estat molt atípic i en què una part important de les activitats no s’han pogut realitzar en format presencial. Durant els mesos d’estiu, els centres federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 400 activitats d’estiu (com colònies, campaments, casals i rutes) gràcies a la feina i compromís de més de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.

Milers de beques perquè cap infant es quedi sense lleure

Finalment, amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder gaudir d’aquestes activitats, la Fundació Pere Tarrés engegarà també aquest any la campanya de beques i ajuts “Ajuda’ls a créixer”. Una campanya que, com ja es va demostrar l’any passat, serà més necessària que mai tenint en compte com la pandèmia ha colpejat les famílies més vulnerables.

Només l’estiu 2020, la campanya va permetre que 3.696 infants de famílies en situació de vulnerabilitat participessin en activitats de lleure. Al llarg de tot el 2020, l’ajut va arribar a 8.848 infants. Tot, gràcies a la solidaritat de 451 donants particulars, de 105 empreses i del suport de diverses administracions. Aquests ajuts van ser possibles gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona i l’Obra Social de La Caixa. La Fundació Pere Tarrés preveu que aquest any la demanda continuarà sent molt alta i, per això, vol garantir que el major nombre d’infants i joves puguin continuar gaudint dels beneficis de l’educació en el lleure.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.