Pasar al contenido principal

(CR) Dijous Sant. Avui finalitza la Quaresma i s'inicia el Tridu Pasqual, el període en que es recorda la passió, la mort i resurrecció de Jesús, que va des del dijous sant fins a dissabte sant. Dos esdeveniments importants tenen lloc avui segons la Bíblia, l'últim sopar i el rentat de peus.

El gest de rentar els peus significa el servei i l'amor de Crist, que no ha vingut a ser servit sinó a servir. Continuem avui la col·laboració amb el professor Joan-Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull i doctor en comunicació i història de les religions.

Rocha és el coordinador del Fons Filmogràfic de les Religions, una base de dades, única al món, que compta amb unes tres mil pel·lícules sobre religions indexades.

Quines pel·lícules ens recomana avui per celebrar el Dijous Sant?

1. La recerca de la felicitat

Traduccions: The pursuit of happiness; La recerca de la felicitat

Director: Gabriele Muccino

Any: 2007

País: Estats Units

Sinopsi: Chris Gardner és un venedor ambulant brillant i amb talent, però la seva feina no li permet cobrir les necessitats més bàsiques. Tant és així que acaben fent-lo fora, junt al seu fill de cinc anys, del seu pis i no tenen on anar. La pel·lícula és basa en la cerca d'una oportunitat per poder oferir una vida digna al seu fill.

2. El festí de Babette

Traduccions: Babette’s Feast, El festín de Babette, El festí de Babette

Director: Gabriel Axel

Any: 1987

País: Dinamarca

Sinopsi: Adaptació cinematogràfica del conte de l’autora danesa Karen Blixen (Izak Dinensen). La trama presenta a Babette, una reconeguda cuinera francesa propietària d’un gran restaurant parisenc, «Le Café Anglais», que es veu obligada a fugir de França degut a la repressió de la Comuna de París el 1871. Gràcies a la carta de recomanació d’un dels seus clients, l’exiliada troba refugi a Dinamarca, en un petit poble, al servei de dues ancianes germanes que intenten mantenir viu l’esperit del seu difunt pare, un pastor protestant luterà que va crear una petita comunitat cristiana, ara marcada per la discòrdia i pel ressentiment. Al servei de les germanes Babette millora notablement les condicions de vida del poble gràcies a la seva astúcia i al seu menjar.

3. Cartes al Cel

Traduccions: Cartas al cielo, Cartes a Déu, Letters to God

Director: David Nixon, Patrick Doughtie

Any: 2010

País: Estats Units

Sinopsi: Film inspirador sobre un nen diagnosticat de càncer que decideix escriure cartes a Déu. Les seves cartes inspiren la seva família i els seu veïns. El substitut de carter que té molts problemes a la seva vida comença a llegir les cartes, raó per la qual es va apropant al nen i la seva família, perquè les cartes el porten a viure una vida millor tot deixant la seva addicció a la beguda.

4. Bagdad Cafè

Traduccions: Out of Rosenheim; Bagdad Cafè

Director: Percy Adlon

Any: 1987

País: Alemanya Occidental

Sinopsi: Una peculiar dona alemanya arriba a un lloc perdut del desert de Nevada i, amb la seva bondat i generositat, transforma el cafè local i els que el freqüenten.

5. Sota la lluna

Traduccions: Under the Moonlight, Zir-e noor-e maah, Sota la lluna, Bajo la luna

Director: Seyyed Reza Mir-Karimi

Any: 2001

País: Iran

Sinopsi: Es tracta d’un dels primers films realitzats a la República Islàmica de l’Iran, que presenta una crítica a la formació dels clergues xiïtes. La història gira al voltant d’en Seyed Hassan, un estudiant de religió i de la llei islàmica que està a punt d’acabar els seus estudis i convertir-se en clergue xiïta. Però interiorment en Seyed té dubtes, que intenta compartir amb un dels seus companys d’estudi, amb el director del centre teològic, un dels seus professors, i amb el seu pare. Aquests el pressionen perquè continuï amb els exàmens finals per poder ser finalment investit com a clergue. Amb aquest propòsit, el seu pare li dóna diners per comprar el vestit clerical que li posaran el dia de la cerimònia, però un nen lladre del carrer, el Joojeh, l’hi roba. En Seyed persegueix el jove lladre fins que arriba a una zona degradada de la ciutat que no coneixia, on veu diverses persones que viuen sota un dels ponts de Teheran, i així comença a descobrir el món de les persones més indigents de la ciutat i la seva riquesa interior, malgrat la seva pobresa. Cerca d’ajudar-los venent els seus llibres per poder comprar queviures per a ells, i hi comparteix els àpats. L’experiència i les converses amb els indigents el porten a redescobrir la seva vocació, i finalment arriba a ser investit com a clergue. Al final del film veiem el Joojeh en un centre de rehabilitació per a nens del carrer que parla amb un clergue xiïta d’esquena.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.