Pasar al contenido principal

M'arriba a la bústia de la Facultat un llibre rigorós i analític que porta com a títol, La veritat i la mentida, una obra editada a cura d'Armand Puig i Tàrrech, Degà-President de la Facultat de Teologia de Catalunya. Forma part de la col.lecció Scripta Biblica, en la qual s'han editat textos tan rellevants com Perdó i reconciliació en la tradició cristiana (2004) o La violència a la Bíblia (2009).

Probablement és un llibre que passarà desapercebut per al gran públic, però s'hi recullen idees i pensaments de reconeguts biblistes de Catalunya i un capítol molt llarg sobre la veritat en el pensament de Plató, obra del professor Antoni Bosch-Veciana, un dels més grans especialistes sobre el pensador grec del nostre país. És especialment lúcid a l'hora d'entreveure les afinitats entre el pensament cristià i platònic sobre la veritat. Hi escriu: "El cristianisme sosté, en canvi, que la Veritat no és indiferent perquè la Veritat és l'Amor; i l'Amor ho és perquè estima. Si l'home pot arribar a estimar; és sols perquè l'Amor abans l'ha estimat; els grecs estimen sense reciprocitat en aquesta estimació. Encara més: en aquest moviment d'amor, el cristianisme coneix la Veritat per revelació (...) En l'univers grec i platònic hi ha l'esforç d'una dialèctica que apunta a maneres de veure 'des de dalt', sense, però, la confiança que dóna una revelació del misteri amorós com a Misteri d'Amor.

S'hi tracta una de les qüestions més polèmiques i debatudes de la filosofia: el significat de la veritat. Al llarg de les seves pàgines, el lector s'adona de la diversitat de significats que adopta la paraula veritat i de la riquesa inherent que té aquest concepte en la tradició bíblica. La veritat no és quelcom que es posseeix i es distribueix com si d'un bé material es tractés. La veritat és vida i no un concepte teòric. S'hi exposen a fons les condicions de possibilitat per captar la veritat del món, per escoltar el fons últim de la realitat.

Un llibre, aquest, ric en matisos. Una bona eina contra tota tendència al fanatisme, al sectarisme o a l'exclusivisme. També és una crítica al relativisme i al permissivisme. La veritat que emana de la tradició bíblica no és purament especulativa, sinó essencialment existencial. No es concep solament amb la ment, sinó amb el cor; no hi cap dins dels conceptes humans, sinó que els transcendeix.

Reprodueixo un fragment de la presentació, que aclareix amb nitidesa el sentit del volum:

"Jesús insisteix en la netedat de cor com a premissa i conseqüència de la recepció de la bona nova. Però alhora s'esforça per reparar l'esquinç entre el cor i la paraula. Pensar i sentir de manera veritable té una traducció immediata en allò que es comunica (...) La veritat és garantia de supervivència i de llibertat, i penyora del cel, la tenda veritable".

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.