Pasar al contenido principal

Ja fa tres anys que sentim parlar de crisi a nivell mundial, provocada principalment per una expansió artificial dels crèdits per part dels bancs centrals que està afectant els ciutadans, especialment aquells més vulnerables. La manca de feina i l’ofegament de fer front als lloguers o hipoteques ha provocat un creixement considerable del nombre de persones que s’adrecen als diversos serveis socials sol·licitant ajuda.

Tot i que en alguns casos s’ha augmentat la quantitat de diners destinats a ajudes socials, els recursos resulten insuficients ja que la demanda s’ha disparat i cal repartir entre més persones. La situació s’agreuja en els municipis o comunitats on s’han reduït els pressupostos per subvencionar els projectes que ofereixen les entitats del Tercer Sector Social per pal·liar aquestes situacions. En aquest cas, entitats com la nostra hem vist com van minvant les subvencions i en alguns casos, ni tant sols surten convocatòries. Això implica una reducció dels serveis que podem oferir i de la quantitat de persones a les que podem atendre.

Quant a les persones que atenem, veiem situacions d’un alt grau de vulnerabilitat que requereixen d’intervencions urgents que en molts casos no arriben. En el cas de les persones nouvingudes en situació administrativa irregular s’agreuja encara més la situació ja que no tenen accés a molts dels ajuts que ofereix l’administració. En aquest sentit els serveis socials associats a les parròquies ens estem veient desbordats ja que intentem atendre preferentment aquelles persones que no poden arribar a rebre altres tipus d’ajuts.

El nostre camí va en línia de promoció, és a dir, tractar de buscar solucions a mig termini a través de formació i inserció laboral. En definitiva, donar esperança per trobar una sortida estable a aquesta difícil situació.

Olívia Ortega, militant de l’ACO, El Prat. Directora del centre de Promoció Social Francesc Palau

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.