Pasar al contenido principal

bacallà.jpg

Una certa tradició popular diu que a l’Edat Mitjana l’abat d’una comunitat, per Quaresma, era qui feia les racions de bacallà i les feia de la mida que volia sense que ningú li pogués dir res. És per això que utilitzem aquesta frase feta per referir-nos a les persones que manen o tenen un domini sobre els altres i per tant, en molts casos, igual que l’abat, fan el què volen sense permetre que ningú els hi discuteixi. I potser, callem massa i deixem que aquests, els que tallen el bacallà, decideixin per nosaltres. Ara s’acosten les eleccions municipals i són molts els que aspiren a tallar el bacallà però nosaltres poden decidir exercint el dret a vot i que mai ningú no ens pugui dir: i va callar i no va dir res (com diu la cançó). El que segur que no dirà res és el peix de la recepta d’avui però espero que sí que aixequi comentaris favorables de les persones que gaudiran d’aquest plat.

Ingredients: 8 trossos de bacallà de 120 g. cada un aproximadament; 100 g. de pinyons; 50 g. de panses; 16 prunes; 4 tomàquets madurs; 2 cebetes tendres; 2 porros; 2 grans d’all; 1 got de vi blanc; un quart de litre d’oli d’oliva; farina; sal; pebre; julivert.

Preparació: Dessaleu el bacallà. Cal tenir-lo 24 hores en remull i canviar-li l’aigua tres vegades com a mínim (o be el compreu ja dessalat). Enfarineu el bacallà després d’haver-lo eixugat bé amb un drap.

Poseu una cassola al foc, amb l’oli ben calent, i fregiu el bacallà. Després traieu-lo i reserveu-lo.

Peleu i talleu finament les cebes i els porros i ofegueu-los en el mateix oli de fregir el bacallà. Quan tot estigui daurat, afegiu-hi els grans d’all i el julivert picats, remeneu durant una estona i després poseu-hi el tomàquet ratllat. Deixeu que es cogui lentament fins que el sofregit estigui al seu punt.

A part, bulliu les panses, els pinyons i les prunes amb el vas de vi blanc; deixeu-ho coure lentament, tapat, durant quinze minuts aproximadament.

Finalment, barregeu-ho tot a la cassola, el bacallà, el sofregit i els fruits secs bullits amb el vi, remeneu amb molt de compte amb una cullera de fusta o millor sacsejant la cassola i poseu-ho al forn escalfat prèviament durant 15 minuts.

Serviu-ho calent, en la mateixa cassola.

Tere Jorge

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.