Pasar al contenido principal

31-3-11-4.jpg

Els mitjans de comunicació informen constantment sobre la violència de gènere –en cercles més especialitzats prefereixen parlar de violència familiar–. Per aquest motiu va semblar que des d’instàncies eclesials s’havia de fer alguna acció de denúncia, de defensa, principalment del col·lectiu femení, el més perjudicat i indefens.

La Delegació Diocesana de Pastoral Familiar va convocar a la Fundació Vidal i Barraquer, que té un servei d’ajuda psicològica per a dones maltractades, i a Càritas Diocesana, que a través dels serveis socials, atén, orienta i ofereix recursos a les dones maltractades, a organitzar unes jornades per aprofundir en les causes, saber dels recursos socials al servei de les dones maltractades i de la possibilitat d’una acció pastoral.

La Dra. Montserrat Davins, psicòloga i responsable de la unitat UNADOM (unitat d’ajut psicològic de dones maltractades), va parlar de la psicologia i del procés de pèrdua d’autoestima de la dona que, si no denuncia, cau fàcilment en una subjecció a la persona maltractadora, o en un procés autodestructiu. Per altra banda el maltractador acostuma a tenir un perfil d’inseguretat personal, tenir dificultat de comunicació, d’immaduresa, ser incapaç d’establir vincles profunds amb els altres i també manipulador de la realitat.

Les dones silencien les situacions de violència física o psíquica per inseguretat, por a ser abandonades, manca de recursos econòmics, manca de consciència dels seus drets, tenir sentiments de culpa i de respecte humà, així com tenir por a perdre els fills amb les consegüents represàlies.

L’ajut i els recursos socials per a les persones que pateixen violència va ser exposada per Maria Moreu i Josep Bastús, responsables dels programes d’Infància i Família de Càritas Diocesana de Barcelona, que ofereix un servei no tan sols de diagnòstic sinó de llocs d’acollida i de protecció, tant per a les dones com per als seus fills, per acompanyar-les en el procés vers una plena reinserció social.

Finalment el Dr. Gaspar Mora, professor de Moral de la Facultat de Teologia de Catalunya, va parlar sobre la possibilitat d’una pastoral a favor de les persones maltractades i dels maltractadors.

Va aprofundir en el sentit exacte de la llei del talió “Ull per ull, dent per dent” com a pas d’una mentalitat venjativa a una de més justa, que exclou la venjança, i que té el complement sorprenent del manament del Senyor que demana fins i tot estimar els enemics.

La paraula de Jesús és profètica, però cal concretar-la de manera sapiencial. Cal saber concretar i descobrir l’esperit del missatge en les concretes situacions complexes de la vida, vers la construcció d’una societat que ha de fer justícia.

Per això cal allunyar el castigador, maltractador, el que fa el mal. A la vegada cal promoure els valors de fraternitat, amor, justícia, veritat, pau. Cal treballar perquè en el món hi hagi una actitud de servei als altres.

L’Església, a la vegada, presenta el matrimoni com a lloc d’amor. Intenta promoure l’autèntic amor conjugal, aquell que es posa al servei de l’altre, al bé de l’altre, que troba en el perdó i comprensió una oposició a la violència.

Què fer amb les víctimes de la violència? Acompanyar-les, ajudar-les, recolzar-les, animar-les a que aprenguin a estimar amb dignitat. Emprar tot els mitjans jurídics a l’abast perquè puguin retrobar la seguretat i dignitat que necessiten. Cal que es trobin acompanyades, que no se sentin soles en aquest camí de reconstrucció personal.

Manuel Claret és Delegat Diocesà de Pastoral Familiar de Barcelona

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.