Pasar al contenido principal

El sumptuós palau del n.57 de Piazza di Spagna canviarà aviat d’inquilí. Se’n va un polític gallec i arriba una diplomàtica catalana. Després de cinc anys, l’ambaixador espanyol a la Santa Seu, Francisco Vázquez, serà substituït per la barcelonina Maria Jesús Figa tan bon punt el Vaticà doni el seu vist-i-plau a aquest nomenament.

Vázquez, sempre clenxinat i engominat, pròdig d’una retòrica espanyolista, pot resultar més o menys simpàtic, però ha estat una peça clau en la distensió de les relacions entre l’Estat espanyol i el Vaticà i, per aquest motiu, entre l’Estat espanyol i la Conferència Episcopal espanyola.

Quan l’exalcalde de La Corunya va arribar a Roma, el diàleg entre el govern de Zapatero i la Santa Seu era inexistent. Vázquez va ser el principal artífex de la reanudació del diàleg i va demostrar la seva agudesa suggerint a Zapatero que l’aleshores vicepresidenta De la Vega assumís el paper de primera interlocutora amb la Santa Seu, alhora que impulsava les visites a Roma de l’aleshores ministres d’afers estrangers, Miguel Angel Moratinos.

A diferència d’altres estats, els governs espanyols sovint s’han limitat a entendre les relacions amb el Vaticà a un nivell estrictament religiós, ignorant la capacitat política i de lideratge internacional de la Santa Seu. Vázquez, conscient que la realitat vaticana va més enllà del fet purament religiós, ha afavorit un canvi de perspectiva que ha acabat tenint resultats molt positius en alguns terrenys, fins i tot en àmbit internacional, com en el cas de l’alliberament de dissidents cubans.

Al llarg d’aquests anys, el qui encara és l’actual ambaixador, gallec però antinacionalista, no s’ha escarrassat especialment per Catalunya o l’Església catalana, ni per afavorir el viatge de Benet XVI a Barcelona (el seu interès principal era Santiago), però cal dir que no s’ha demostrat mai hostil com en el cas d’ambaixadors anteriors, i no se li pot negar l’obertura a col.laborar en iniciatives culturals i eclesials catalanes quan ha estat el cas.

Maria Jesús Figa, que ben segur no rebrà cap obstacle per part vaticana en el seu nomenament, serà la primera dona que representarà l’Estat espanyol davant la Santa Seu. Les diplomàtiques han augmentat sensiblement en els últims anys. Actualment hi ha 17 ambaixadores dones al Vaticà, mentre que d’ambaixadors n’hi ha 178.

Figa, que ja ha passat per diferents seus diplomàtiques, és creient i coneix molt bé les relacions bilaterals entre els dos estats arran de la seva experiència com a sotssecretària del ministeri d’afers estrangers espanyol. Caldrà veure quin orientament tindrà el seu mandat, tot i que el quasi cert proper relleu al capdavant del govern espanyol podria provocar que d’aquí a un any i mig es busqués un altre nou inquil.lí per al sumptuós palau de Piazza di Spagna.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.