(Laura Mor –CR) “Francis Bauer Harris porta més de 16 anys a la presó, a Pennsilvània, als Estats Units. Està pres en el corredor de la mort”. El d'en Harris és un dels catorze casos reals que conformen les estacions del camí de la creu que enguany proposa l'ACAT, l'Acció dels cristians per l'abolició de la tortura i la pena de mort.
Per quart any consecutiu, Montserrat Llopart, sòcia de l'entitat, ha escrit un via crucis basat en les crides que reben des de l'organització mare, la FIACAT, amb seu a París. Il·lustrat amb infografies de J. Puig Reixach, aquest material vol ser una eina “per reviure i pregar”, una proposta que actualitza la creu de Jesús als nostres dies. “També el nostre món està patint i la fe ens diu que els torturats pateixen amb Jesús”, explica l'autora dels textos.
L'ACAT Catalunya-Espanya va néixer a les benedictines de Sant Pere de les Puel·les, al carrer Anglí, on hi ha la seu de l'entitat. Segons explica la monja M. Teresa Botey, membre de la Junta, “l'ACAT intenta aportar humanitat en aquest món i fer-ho des de la fe cristiana”. Per això preguen i intervenen a favor dels casos presentats al via crucis. I hi afegeix que “justament Jesús va ser un torturat i condemnat pel poder”.
Una tasca laboriosa que dóna fruit
Quan l'ACAT rep una crida –que indica que algú està patint tortura o ha estat condemnat a mort– s'activa una xarxa de contactes per pressionar al país en qüestió i exigir-lo. Aquesta entitat basa la seva acció en la pregària i en l'enviament de cartes a presidents de govern, ministres de l'interior i ambaixadors dels països on hi ha presos i condemnats a mort.
Aquesta acció tan laboriosa no és estèril. Segons explica Montserrat Llopart, han aconseguit la revisió d'algunes causes, el trasllat de presos o evitar lapidacions de dones a l'Àfrica. En concret, l'organització va seguir el cas d'uns camperols mexicans torturats per defensar els drets humans que en una ocasió els van dir: “Sabíem quan enviàveu cartes perquè ens deixaven de torturar”.
Els drets humans des de l'ecumenisme
Amb uns tres-cents socis, l'entitat es defineix pel seu caràcter ecumènic. Està formada per catòlics, ortodoxos i protestants, i té per finalitat la coneixença entre confessions. Tal com explica la germana M. Teresa, organitzen amb periodicitat pregàries en diferents esglésies i voldrien obrir-se també a d'altres religions.
Des de l'ACAT fan difusió dels casos que acompanya. En concret, publiquen trimestralment un butlletí, editen carpetes pedagògiques per a les escoles, emeten comunicats i fan xerrades i tallers. “Volem mentalitzar sobre aquesta xacra tan forta com és la tortura”, diu Botey.
La presentació del camí de la creu d'enguany explicita d'alguna manera el tarannà de l'associació: “Per contemplar el misteri d’un 'Déu crucificat' és necessari apropar-nos cada dia una mica més als nostres crucificats. Això és el que volem fer ara amb aquesta pregària del Camí de la Creu. Acostem-nos al sofriment real dels nostres germans empresonats, torturats i en espera al corredor de la mort.”
Montserrat Llopart assegura que la seva parròquia, la del Santíssim Redemptor, així com diversos grups d'Església ja ha treballat amb 'El camí de la creu amb els crucificats', editat en català i en castellà. Fins i tot fora de Catalunya, per exemple a Andorra i a l'Amèrica Llatina, algunes entitats religioses ja hi compten per celebrar Divendres Sant.