Vés al contingut

(Bisbat de Lleida) El papa Francesc va encoratjar el bisbe Joan Piris a seguir treballant en el Projecte dels Habitatges Socials del Seminari per a famílies desnonades i en risc d’exclusió quan el passat dissabte, 21 de setembre, va conèixer per boca del bisbe de Lleida aquesta iniciativa, que s’està duent a terme amb un grup de voluntaris.

“Endavant!, endavant! Coses com aquesta són les que necessitem avui en dia”, va animar el Sant Pare, segons ha explicat el bisbe Joan a la seva tornada a Lleida, després de concelebrar amb el papa Francesc l’eucaristia del dissabte a la residència de Santa Marta, indret on resideix el pontífex des que va ser nomenat vicari de Crist.

El nostre bisbe va aprofitar aquest encontre per fer-li arribar al Papa una carpeta, que havien preparat els voluntaris que treballen en el projecte dels habitatges, on s’explicava la història i evolució de la iniciativa social. “Van ser ells els que em van suggerir que aprofités la trobada per parlar-ne, ja que el papa Francesc fa pocs dies que ha demanat habilitar els convents i edificis de l’Església en desús pels més necessitats, quelcom que aquí ja estem fent des de fa vuit mesos”, explicava el bisbe Joan.

“Ho vaig fer així, a l’acabar la Missa. Li vaig lliurar la carpeta i ell es va interessar molt, fent preguntes per conèixer detalls del projecte, i se’n va alegrar. I quan va veure la foto dels quaranta voluntaris que es van comprometre d’inici, em va dir: ‘Trobo que sou uns quants, però com més gent impliquis molt millor”, ha continuat explicant el bisbe de Lleida. Va ser llavors quan el papa Francesc va animar al bisbe Joan a tirar endavant el projecte.

“Endavant!, endavant! Coses com aquestes són les que necessitem avui en dia. Els pobres són la carn de Crist. Anem cap a ells! Anem-hi!”, ha seguit explicant. Després de l’entrevista amb el pontífex, el bisbe Joan porta un missatge pels voluntaris: “Primer, agrair-los l’esforç i dedicació que hi posen i l’exemple que ens estan donant, a mi també, per la seva generositat. I tal com el Papa Francesc ens ha dit, anem endavant, doncs estem en el bon camí”.

El bisbe Joan creu que el projecte dels habitatges socials del Seminari no és només una casualitat. “Crec que Déu ens està cridant i li hem donat una resposta. Per això demano i encoratjo als voluntaris a seguir col·laborant i portant endavant el projecte. Són ells qui el condueixen. Els animo a donar-lo a conèixer i a cercar més gent per poder-lo materialitzar”.

“Que vingui més gent. No sobra ningú”, ha dit el bisbe Joan, el qual està convençut que la dinàmica que s’ha generat amb el projecte és el més important. “Aquesta manera de fer té un estil de feina, un esperit i una manera de pensar que pot traslladar-se a altres iniciatives. Agafant-nos les mans, les coses poden anar millor que tirant-nos pedres”, ha dit el bisbe de Lleida a l’explicar com va anar la trobada amb el papa Francesc. Una crida que ve motivada per la necessitat de cercar més recursos. “Hem fet molt mercès al voluntariat i a l’aportació de persones i empreses, però ara ens cal reunir un petit capital per dur el projecte fins al final. La Diputació ens ofereix 150.000 euros, però tot el que pugui arribar, sigui de persones o d’altres institucions, serà benvingut. I així, entre tots i per al bé de tothom, abans d’un any aquests habitatges socials seran una realitat”.

Comunicació i Església

El viatge del bisbe de Lleida al Vaticà de la passada setmana estava motivada per la reunió del plenari del Consell Pontifici per a les Comunicacions Socials, un dicasteri que té com a missió estimular i recolzar l’acció comunicativa de l’Església al món i que va abordar el tema de l’acció evangelitzadora a través de la xarxa.

El nostre bisbe, que forma part d’aquest consell consultiu des de 2010, també ha analitzat com l’Església aborda els nous reptes que ha provocat la revolució de les noves tecnologies. “Estem fent molts esforços arreu d’Espanya i també del món. Ara bé, jo distingiria entre estar presents i estar connectats”. Pel bisbe Joan, el repte de la comunicació per l’Església “no és simplement tecnològic. La tecnologia ha propiciat el canvi, però el repte és una manera de viure, d’ésser, de pensar, no només de relacionar-se, perquè el que és virtual a la xarxa és tan real com el que és físic. Dit això, però, hem d’aprendre a comunicar perquè els llenguatges i els temps han canviat molt i la manera de presentar els continguts ha de ser entenedora i transparent”.

Tampoc ha mancat una certa autocrítica, alhora d’analitzar com s’han fet les coses fins ara. “Cal ser transparent i trencar el secretisme que l’Església ha practicat molt temps. Un secretisme que rau no en manies sinó en la mateixa manera de fer les coses. Encara ara institucionalment tenim una manera de ser i d’organitzar les nostres delegacions i despatxos, com si fossin compartiments estancs. No hi ha una intercomunicació àgil entre nosaltres mateixos, i això és un problema de fidelitat a la nostra vocació, que hem de repassar”, ha dit en un altre moment, quan ens ha explicat la seva estada al Vaticà.

En el decurs de la conversa, el bisbe Joan ens ha aclarit una informació que va penjar des de Roma, quan dialogava amb un amic a través del facebook, on manifestava trobar aires esperançadors al Vaticà. “Són detalls, petits, si vols, en la manera de fer, de vestir de fer les cerimònies, de tractar els assumptes, de parlar dels temes, de prendre decisions sobre els problemes... Tot això fa intuir un aire esperançador i interessant. Però el Papa Francesc, com a bon jesuïta, fa un discerniment amb certa calma i quan pren una decisió no fa marxa enrere. Es podrà equivocar, però ell accepta també les correccions que li puguem fer. De fet, ens demana que ho fem, que el corregim. I si no ho podem fer en privat, que ho fem en públic. Així ens ho va demanar en el tancament del plenari del Consell Pontifici”, ha acabat dient el bisbe de Lleida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.