Vés al contingut

(Jordi Llisterri – CR) “El patrimoni artístic de l’Església avui ha de servir per evangelizar”. Aquest és l’objectiu final que donen els bisbes catalans al projecte Catalonia Sacra que s’ha presentat aquest dijous al matí en un acte a Santa Maria del Mar de Barcelona. Els arquebisbes Lluís Martínez Sistach de Barcelona i Jaume Pujol de Tarragona han presidit la presentació d’aquest projecte conjunt de l’Església catalana.

El cardenal Sistach i l’arquebisbe Pujol han coincidit en la “urgència evangelitzadora”. Sistach ha remarcat que el patrimoni artístic de l’Església està “al servei dels diocesans, i dels turistes, amb una finalitat cultural, espiritual i evangelitzadora” i que “conservant el patrimoni religiós s’evangelitza”. “La millor manera de gaudir de l’art sacre és contemplar-lo quan està al servei del sagrat”, ha dit Sistach, i que això ha de servir per “fer catequesi avui que hi ha molta ignorància religiosa també entre els cristians”.

“La petjada de Déu”

Jaume Pujol, en la mateixa línia, ha parlat del patrimoni com “una eina idònia per transmetre el missatge evangelitzador” en una societat “sacsejada per secularització i allunyada massivament de l’Evangeli”. Per l’arquebisbe de Tarragona, aquest patrimoni -on hi ha “la petjada de Déu”- és un punt de partença per acostar-se als no creients i que està en sintonia amb altres experiència de diàleg com l’Atri dels Gentils: “cal ajudar a les noves generacions a obrir-se a la transcendència”.

En l’acte de Santa Maria del Mar també hi ha intervingut el bisbe de Girona, Francesc Pardo, bisbe responsable de patrimoni artístic de la Conferència Episcopal Tarraconense i responsable del projecte. Vives d’Urgell, Piris de Lleida, Cortés de Sant Feliu, i l’auxiliar Cristau de Terrassa, són els altres bisbes que també han assistit a les presentació d’aquesta iniciativa conjunta dels deu bisbats catalans.

Pardo ha insistit en la necessitat de donar a conèixer el patrimoni artístic “perquè sigui capaç de seduir amb el seu missatge”. Ha detallat els objectius de Catalonia Sacra per donar a conèixer i facilitar l’accés a un patrimoni artístic que és “un tresor, resultat de 2.000 anys d’intima vinculació del cristianisme i la cultura i que forma part de la identitat del nostre país”. La difusió d’aquest patrimoni vol contribuir a fer-lo visible i accessible, a que es valori el treball que ha fet l’Església conservant el patrimoni, i a incrementar els visitants a través d’una oferta turística pròpia.

“Útil a l’Església, a les persones i al país”

La presentació dels serveis de Catalonia Sacra que s’ha obert oficialment aquest dijous l’ha fet Dani Font, responsable de l’Albergueria, el Centre de Difusió Cultural del bisbat de Vic que gestiona el projecte. Font ha destacat com el projecte s’adapta a cada diòcesi a partir de la informació conjunta que ofereix www.cataloniasacra.cat.

Allà es recull tota la informació pràctica, històrica i religiosa sobre el patrimoni cultural de les deu diòcesis catalanes i es proposen unes quaranta rutes pel territori. Aquesta informació a l’abast de tothom, que s’anirà ampliant els propers mesos, també es pot personalitzar i utilitzar els serveis de Catalonia Sacra per organitzar sortides en grup.

Alhora, la web vol ser un “altaveu” de l’activitat cultural de l’Església catalana i a partir de l’octubre es potenciarà l’agenda i l’organització d’actes. Font ha parlat d’un projecte “útil a l’Església, a les persones i al país”.

La presentació de Catalonia Sacra també ha comptat amb una intervenció de l’arquitecte de la Sagrada Família Jordi Bonet Armengol, un edifici que és un dels exemples més visibles de patrimoni artístic de l’Església. Bonet ha remarcat que “el patrimoni exerceix un diàleg entre cultura i fe” i que aquesta ha ser la funció de Catalunya Sacra.

A l’acte s’hi ha fet present el director general d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, i el de Patrimoni Cultural, Joan Pluma. El projecte també ha tingut el suport de la direcció general de Turisme de la Generalitat de Catalunya. En la presentació també hi han assistit els responsables de patrimoni dels bisbats catalans i de diverses catedrals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.