Vés al contingut
Catalunya Religió
xammar-tgn-1
Fotografia: Arquebisbat de Tarragona.
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona El jesuïta Francesc Xammar ha rebut la distinció de fill adoptiu de la ciutat de Tarragona, atorgada per l’Ajuntament de Tarragona en agraïment per la tasca que ha realitzat en favor dels més vulnerables, especialment al barri de la Floresta.

L’acte d'aquest 20 de desembre l'ha presidit l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, i ha comptat amb una àmplia representació institucional de Tarragona. Ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Antiga Audiència, i també ha comptat amb la participació de l’arquebisbe Joan Planellas i del delegat dels jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, a més de diversos pares jesuïtes.

"Tots el coneixem, el cuidem i l’estimem"

La regidora de cultura i festes Sandra Ramos ha estat l'encarregada de glossar la figura de Xammar, de qui ha destacat que és "una persona que tots coneixem, cuidem i estimem". Ramos ha explicat que el jesuïta va arribar a Tarragona el 1966 "amb una clara vocació de servei a la ciutat, perquè lluitar i defensar els més desafavorits és lluitar per una societat millor i més homogènia, i aquesta ha estat la seva ensenya".

Durant la glossa, la regidora també ha esmentat la seva tasca educativa, a Tarragona i a Managua, un àmbit en el qual "s’autodefinia com un mestre just, ja que la justícia, en tots els seus vessants, ha identificat sempre la seva trajectòria". Per altra banda, també ha destacat la seva tasca com a coordinador i cofundador dels Comitès Òscar Romero o la seva activitat com a conseller municipal, fent "una feina constant de defensa dels drets de la part més vulnerable de la nostra societat".

Per altra banda, Sandra Ramos ha recordat que Xammar "va viure gran part de la seva vida en un pis de la Floresta, on tothom era benvingut i ajudat perquè entenia que per conèixer la realitat era necessària la convivència»" En aquest sentit, el religiós va arribar al barri "quan encara no hi havia aigua corrent, els carrers eren de terra i no hi havia cap tipus d’assistència, i ell va ajudar perquè els canvis que es van anar produint s’assolissin".

Finalment, la regidora ha citat unes paraules del jesuïta, en què assegurava "que havia triat bé el seu camí, que tenir cura de la vida dels altres és important per a la vida pròpia, que un no pot desenvolupar si no compta amb l’altre". Així, Ramos ha reconegut que "passar d’una vida benestant a una vida sense diners i de lluita constant és el seu testimoniatge".

"No hi ha millor manera de conèixer la realitat que aproximant-s’hi"

Abans del lliurament del diploma, Xammar ha dirigit unes paraules "d’agraïment a la ciutat de Tarragona i als seus representants per aquesta distinció", i ha afirmat que "la vida que he passat en aquesta ciutat, principalment als barris de la Floresta i Torreforta ha estat molt plena".

El jesuïta ha expressat que "per parlar d’una cosa cal estar a prop de la persona, de la realitat, perquè no hi ha millor manera de conèixer la realitat que aproximant-s’hi i poder-la exposar a tothom". Això ho va poder fer a Tarragona i també arreu del món, com a secretari internacional dels Comitès Òscar Romero, fet que li va permetre "viatjar molt i conèixer les realitats de molt a prop".

L’homenatge al pare Xammar ha clos amb la intervenció de l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, que ha assegurat que "el que ha fet per aquesta ciutat és de les millors coses que es poden fer: treballar per les persones que normalment ningú no hi pensa". "Quina millor vida que viure per fer justícia", ha expressat.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.