Vés al contingut

Per saber-ne més

Fitxers adjunts
Document
Una de les més belles obres de la història de la música religiosa occidental són les Vespres de la Mare de Déu composta per C. Monteverdi (Cremona 1567-Venècia 1643), i publicada a Venècia l´any 1610 per a la celebració de les festes dedicades a Maria –el naixement, l´anunciació, l´assumpció…- en l´ofici vespertí.
Escrita per a solistes, doble cor, orquestra i continu, l´obra es mou des de la més pura simplicitat del cant gregorià fins a la gran magnificència dels conjunts vocals fins a deu veus a doble cor, amb variades instrumentacions de corda, vent i orgue, desenvolupant arquitectures polifòniques diversament elaborades sobre la base del cant ferm (cantus firmus), que prové del cant gregorià i és una melodia o tema a l´entorn del qual es teixeixen els “contrapunts”(o contracants), que són línies melòdiques en estreta relació amb aquest cant ferm. Pot estar ubicat en la veu aguda, mitjana o greu, i els contrapunts poden desenvolupar-se per sobre o per sota del cant ferm. Aquest és doncs, l´element troncal que dóna cohesió a la música polifònica contrapuntística.
Fem un breu recorregut per les diferents parts de l´obra : Llegir més

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.