Vés al contingut
Al Nadal celebrem que el Cel ha baixat a la terra, que s’ha fet proper, que està al nostre abast: “...Ens visitarà un sol que ve del cel, per il·luminar els qui viuen a la fosca, a les ombres de la mort, i guiar els nostres passos per camins de pau...” (Lc 1,72). En Jesús se’ns ha revelat com és el Cel, perquè el Cel no és un lloc sinó un estat, el Cel és estar amb Jesús, relacionar-se amb Ell, deixar-se impregnar de la seva Presència. Recordeu que en la Transfiguració, Moisès i Elies estaven conversant amb Jesús..., El cel és conversar amb Jesús, com aquells dos deixebles de Joan que surten entusiasmats a comunicar el seu goig, després de passar tot el dia amb Ell (Jn 1,39).
Però amb Jesús també baixen els seus criteris, els criteris del Cel, que són els qui permeten de tastar ja aquí el goig “d’allà”. Aquest Regne del Cel que ja comença a la terra, Jesús ens diu que és dels pobres (Lc 6,20), que serà un Banquet de Noces que comença ja aquí amb els àpats de Jesús i experimentem quan compartim i celebrem plegats. Ens diu que els darrers seran els primers (Mt 20,16) i que el qui ha treballat una hora cobrarà el mateix que el qui ha treballat dotze. Compara el Cel amb l’abraçada de Fill Pròdig (Lc 15,11), i ens diu que és com trobar un Tresor, que produeix una alegria immensa (Mt 13,44).
El Nadal és com una condensació dels criteris del Cel. Déu s’encarna de manera pobra, amagada, fràgil, no hi ha lloc per a Ell en les estances normals, el descobreixen uns pastors, marginats que no compten... La seva mare és una noia de poble senzilla, desconeguda, el seu pare un treballador menestral d’un poble perdut de la Galilea... I tot això agombolat per la llum dels àngels: “Glòria a Déu a dalt del cel i a la terra pau...” La Creu i la Resurrecció ja estan presents en el naixement, el ressuscitat és el qui neix en el pessebre... “Avui a la ciutat de David us ha nascut un Salvador, que és el Messies, el Senyor!” Què bé que ho representen les icones gòtiques o bizantines quan dibuixen el pessebre com un sepulcre i els bolquers del nen són un sudari!
Que aquestes festes ens ajudin a contagiar-nos dels criteris de Jesús, que són els criteris del Cel.
Fra Josep Manuel Vallejo

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.