(Jordi Llisterri -CR) "He après que tot el que no es dóna, es perd, i si ho dono tot pel meu país és per fer un país millor". Aquest és el plantejament que va explicar Xavier Melgarejo que hi ha darrera de la seva intensa i compromesa acció educativa en rebre aquest dijous el primer Premi Educació Blanquerna. Un nou premi que, com va dir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, "ha posat el llistó molt alt" en iniciar-se amb el reconeixement a Melgarejo. Rigau va presidir el lliurament a l'auditori de la Facultat de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna.
Melgarejo va centrar el seu discurs en l'agraïment i l'estimació per a totes les persones que l'han acompanyat. Una lluita per la integrar la recerca i l'acció, "descobrir per aplicar, per canviar" i per millorar un sistema educatiu que vetlli alhora per l'excel·lència i per l'equitat.
Aquest equilibri entre excel·lència i equitat és el que el va portar a fixar-se en el model finlandès. I hi va descobrir "la competència lectora com a pal de paller, que en el fons mostra una gran estima per la seva llengua i per la seva cultura". També és el que ha buscat com a orientador i psicòleg al Col·legi Claret de Barcelona i com a director del centre durant nou anys. Una etapa en la que ha atès més de 6.000 famílies i en la que s'ha rebaixat el fracàs escolar del 20% a l'1%: "Les lleis limiten molt, però tot el que no està prohibit es pot fer". Tot en el mateix centre on havia estudiat de petit i que el porta a assegurar que "la meva feina no ha estat més que seguir les arrels claretianes".
La intervenció de Melgarejo també va ser un testimoni de la lluita contra el càncer que li van detectar fa quatre anys. Després de molta resistència "a entregar la meva vida a Déu", explica que "vaig proposar-me que sigui l'amor el que domini fins al final. Jo crec que això és el que em va fer canviar, no el càncer".
Al costat d'això es va trobar amb "un tsumani d'amor bestial". I per això en l'acte va repetir diverses vegades que "us estimo a tots", dirigit als familiars, companys del centre i representants de diverses institucions educatives amb les que ha col·laborat apassionadament. Un agraïment que encara va concretar més: "Jo estic viu gràcies a vosaltres, a les persones honrades que pagueu els vostres impostos i que permeten que cada dia em prengui una pastilla que no em podria pagar".
"Us estimo molt a tots", va ser el missatge final arran d'una lluita contra "una malaltia que inicialment va ser obstacle, però jo ara no l'ha visc com un obstacle, sinó com una manera d'entregar-me a Déu".
Orientador de persones
En les intervencions es va posar de relleu el paper destacat de Melgarejo com a orientador de persones, i alhora la seva aportació en la millora del sistema educatiu. "Has estat orientador de persones però has estat orientador de polítiques", va remarcar la consellera Rigau, sobretot per ajudar a "tornar a posar en el centre del debat educatiu els alumnes, les famílies i l'entorn social" en el que "la clau de volta del sistema són els mestres".
Irene Rigau ho va resumir amb la idea que "no hem creuré que l'educació és el més important pel país fins que els millors estudiants vulguin ser mestres. I si això passa, serà gràcies a l'impuls del Xavier Melgarejo".
El degà de la Facultat, Josep Gallifa, va coincidir en aquest diagnòstic amb una glossa a l'alçada del premiat [es pot llegir sencer aquí]. "És un autèntic mestre que educa des de l’ànima" i això vol dir la importància de tenir com a horitzó "una persona conscient que ens parla des de l’ànima, que ens recorda la importància de la llibertat i l’amor en l’educació i que ens anima a acompanyar-lo a transformar l’educació".
Gallifa també va remarcar les arrels claretianes de Melgarejo, actualitzant l'esperit missioner i evangelitzador del pare Claret, que "no el portava a retirar-se del món sinó tot al contrari, el portava a actuar en el món". I també "el missatge d’esperança per canviar l’educació, esperança compartida amb la molta gent".
La glossa va incloure també la dimensió investigadora, acadèmica i docent, l'exemple de Melgarejo davant de les dificultats i la seva estreta vinculació amb Blanquerna. En aquesta institució va fer el doctorat que durant més d'una dècada el va portar a estudiar el sistema educatiu finlandès, i la seva col·laboració en el postgrau de direcció de centres escolars que es fa conjuntament amb la Fundació Escola Cristiana.
En l'acte també hi va intervenir la vicedegana d’Educació i de Programes Internacionals, Anna de Monserrat, i el director general de la Fundació Blanquerna, Andreu Ibarz, que va explicar la voluntat d'iniciar amb el premi una nova tradició en una institució amb més de 50 anys d'història i la "rellevància acadèmica de l'acte i la forta empatia amb el premiat"