Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) En el marc de la celebració de la Setmana Ignasiana, que commemora la canonització de Sant Ignasi de Loyola, la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi ha realitzat un cicle de conferències per als seus estudiants sobre l'origen de la Companyia de Jesús i el rol transformador de les universitats jesuïtes.

Arnau Baulenes, antic alumne de ESADE va ser el protagonista de la primera conferència, amb el títol “La Universitat Jesuïta com a instrument transformador de la societat. Experiència a El Salvador”. Baulenes va realitzar les seves pràctiques a través del Servei Universitari de Desenvolupament en l'Institut de Drets Humans de la Universitat Centroamericana d'El Salvador (UCA), i va explicar als estudiants la seva experiència en la prevenció de la violència, la restitució de la memòria històrica i el tractament dels casos diaris de violació dels drets humans a El Salvador. Per a Arnau Baulenes, “és important posar el nostre coneixement al servei dels més desfavorits. Hem tingut sort de poder accedir a aquesta formació, és fonamental utilitzar-la per ajudar-los”.

Per la seva banda, Josep Lluís Iriberri, jesuïta, va parlar de la figura de Sant Ignasi de Loiola i de la Companyia de Jesús. Durant la xerrada, Iriberri va explicar als estudiants com Ignasi, mentre estava convalescent d'una ferida a la cama, va descobrir la vida dels sants i va voler peregrinar a Terra Santa. També va parlar de la importància del lideratge per a la Companyia de Jesús, entenent que “ser líders significa ser cridats a servir, i no a ser servits”. Per a Josep Luis Iriberri, “els jesuïtes han d'anar allà on no arriba ningú més, als llocs de frontera. La nostra feina és la negociació, la reconciliació i la creació de ponts”.

Ester Sánchez, responsable de l'Equip de Suport a la Persona de la Fundació Arrels va ser l'encarregada de l'última conferència i va parlar de la tasca d'aquesta entitat d'acció social directa creada el 1987 a partir de l'herència ignasiana de compromís amb els més necessitats. La Fundació Arrels és una entitat el propòsit de la qual és oferir allotjament, alimentació i atenció social i sanitària a les persones sense llar. Compta amb més de 300 persones voluntàries i 4.000 donants que fan possible dur a terme els seus programes d'actuació. Ester Sánchez va explicar els tres objectius principals de Arrels: atendre a les persones sense llar perquè tornin a ser el més autònomes possible; sensibilitzar a la ciutadania sobre la realitat de les persones sense llar; i denunciar situacions injustes i aportar propostes que ajudin a transformar la realitat d'exclusió social. “Les persones necessitem una xarxa –va concloure no podem funcionar sols. Les persones que atenem a Arrels han tingut un procés d'exclusió social en la qual les persones queden aïllades al carrer. La nostra funció és ajudar-los a recuperar la seva autonomia i el seu lloc en la societat”.

Cada any, la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI) organitza activitats i conferències emmarcades en la Setmana Ignasiana, per donar a conèixer i aprofundir amb la comunitat HTSI sobre la figura de Sant Ignasi de Loiola i la Companyia de Jesús.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.