Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) Onze anys després de la seva primera edició, aquest dissabte, la Catedral de Tarragona ha acollit la presentació de la segona edició del Cantoral Litúrgic Bàsic promulgat per la Conferència Episcopal Tarraconense.

El director del Secretariat Diocesà de Música Sacra, Miquel Barbarà, ha donat la benvinguda a tots els presents i ha agraït la participació del Petit Cor de la Catedral de Lleida i del seu director, mossèn Joaquim Mesalles; al Cor i Orquestra de la Catedral de Tarragona i els organistes Joan Casals, Jordi Vergés, Josep Enric Peris i Miquel Rovirosa, els quals han interpretat diverses peces d’aquest nou Cantoral. També ha agraït la col·laboració i l’acollida del Capítol de la Catedral de Tarragona.

Seguidament, el coordinador de la Secció de Música de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense, mossèn Joan Baburés, ha explicat el sentit pastoral i els objectius del Cantoral. "Responent a la resolució 52 del Concili Provincial Tarraconense, la secció de Música de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia es va posar a la feina, i el mes d’abril de 2004 els bisbes de Catalunya promulgaven la primera edició del Cantoral Litúrgic Bàsic. Intentant anar completant la feina encomanada ara es presenta aquesta segona edició". Baburés ha explicat que durant aquests deu anys d’experiència s’ha pogut comprovar com les melodies dels cants d’entrada, especialment els dels temps forts ­–Advent, Nadal, Quaresma i Pasqua­– han estat profusament coneguts i utilitzats. "És important cantar la missa i no cantar durant la missa", ha puntualitzat.

Per la seva part, Jordi Guàrdia, del Centre de Pastoral Litúrgica, que ha tingut cura d’aquesta edició, ha explicat les característiques del Cantoral. "Podríem dir que estem davant d’una edició completament nova tant pel que fa els continguts com el format. D’entre les característiques més importants el Cantoral recull l’ordinari de la missa de manera ordenada, en una sola secció; s’amplien el nombre de cants, especialment pel que fa els cants d’entrada de les festes de l’any litúrgic i del propi i del comú dels sants; s’amplia l’elenc de cants gregorians i s’ha incorporat els cants propis d’alguns dels rituals com són la iniciació cristiana, les ordenacions i les exèquies". Guàrdia ha remarcat que una de les grans ajudes del cantoral és l’índex alfabètic i general. També ha explicat que en un llapis de memòria es podran trobar més d’un centenar de cants enregistrats pel Petit Cor de la Catedral de Lleida i un arxiu en format PDF amb les versions polifòniques.

L'arquebisbe Jaume Pujol, com a president de la Conferència Episcopal Tarraconense, ha clausurat l’acte agraint la gran tasca duta a terme per tots els qui han col·laborat en l’edició d’aquest Cantoral "que és un fruit preciós del Concili Provincial Tarraconense", del que aquest any se celebra el 20è aniversari. "Gràcies també als meus germans bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya que avui s’han unit d’una manera espiritual a aquest acte".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.