Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR/Vic) A finals de mes la ciutat de Vic comptarà amb el primer espai d'acollida destinat a promoure l'economia social solidària i “retornar a la xarxa social” aquelles persones que visquin situacions problemàtiques. Es tracta d'Oikia, un local situat als baixos del carrer Ramada de Vic, que obren conjuntament l'Associació Casal Claret de Vic, Càritas Diocesana i Arxiprestal de Vic i l'Associació Tapís. Les tres entitats han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració que detalla el seu compromís.

En l'acte de la signatura, el president del Casal Claret, Joan Soler, ha explicat que Oikia serà “un espai a peu de carrer, un espai d'escolta i d'oferiment dels recursos de totes les entitats” i que “l'aposta de fer xarxa és important en aquest moment, amb les diferències que tenim i també les possibilitats de creació de nous processos de creixement col·lectius”.

Oikia, un espai de veïnatge

Soler també ha detallat el sentit que dóna el nom al projecte i ha parlat d'Oikia que en grec significa 'casa'– com “la gestió de l'espai comú”, com un “espai habitat”, a l'estil del terme “parròquia”, que més enllà de l'àmbit religiós s'entén com “un espai de veïnatge, un territori comú”. Tot això, ha dit, expressa “aspectes importants del que vol ser Oikia”.

La directora de Càritas Diocesana de Vic, Adoració Pujadas, ha parlat de la sensibilitat compartida pels problemes socials de les tres entitats i ha recordat que “si a Vic no hi ha malestar social és perquè hi ha un coixí i entre tots l'hem fet possible”.

Per la seva banda, Santi Saborit, director de Càritas Arxiprestal, ha dit que l'esforç i el treball del projecte va en línia de “poder recuperar capacitats que no sempre es reconeixen” i ha situat el punt de partida de la iniciativa així: “Creiem que no hi ha viguetans de primera, segona o tercera classe”.

Saborit ha dit que un altre dels objectius del projecte és “informar la gent de tot el que fem, de qui som i on volem arribar”. També ha destacat que la tasca de Càritas la suporten els donatius de la gent i que l'entitat treballa per “fer de Vic una societat oberta”.

El president de Tapís, Antoni Cumeras, ha recordat els trenta anys d'història dedicats a la inserció laboral com a canal d'inserció social, i ha explicat que Oikia és “un projecte de llarga gestació, però ja el tenim aquí”.

Acollida, intercanvi i formació

L'espai físic, que obrirà a finals de juny, comptarà amb una recepció i acollida, s'hi podran organitzar activitats i serà també un lloc destinat a la informació i la difusió dels productes i serveis de les entitats, amb l'objectiu de promoure l'intercanvi i la trobada amb la ciutadania.

En l'acte de presentació també s'hi han fet presents Agnès Serra, que forma part de l'equip tècnic de referència d'Oikia, i el missioner claretià Joan Bové.

[Fotografies: Agnès Serra]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.