Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) L'Azzedine té 20 anys i treballa des de fa dos mesos al restaurant Bona Sort del carrer Carders de Barcelona. Abans va fer pràctiques com a cambrer al restaurant Els Pinxus i va estar també treballant en el Mercat Princesa. L'Azzedine va néixer al Marroc i va arribar de petit a Catalunya amb la seva família; fa poc que va acabar d'estudiar un Grau Superior de Secretariat: "Estic en la fase de buscar feina, però del que he estudiat era molt difícil, no donava el perfil a les entrevistes que feia perquè es buscaven dones de més de 40 anys, per exemple".

Arriba a la Fundació Comtal de La Salle Catalunya i en poc més de tres setmanes ja troba feina: "Jo buscava pel meu compte, però aquí a la Fundació em van ajudar amb el meu currículum i amb les pràctiques en el sector de l'hostaleria". També ha estat clau la bona predisposició dels restaurants de la zona que, com la Bona Sort, col·laboren amb la Fundació i la tenen en compte a l'hora d'oferir vacants en algun lloc de feina; no només això, sinó que també accepten formar els candidats durant setmanes perquè puguin aprendre l'ofici i saber quines aptituds valoren els empresaris del sector quan contracten alguna persona.

És el cas de la Celsa, responsable del restaurant Bona Sort on actualment treballa l'Azzedine; va destinar tres setmanes a formar-lo, "fora del seu horari laboral, del d'ella com el meu", explica el jove. "Va començar com a ajudant de cambrer i ara ja s'ocupa de la barra, és un imprescindible", afirmen des de la Fundació. La Fundació Comtal ja fa més de 20 anys que treballa per la inserció d'infants, joves i famílies del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera al Casc Antic de Barcelona. Des de la Fundació fa un temps que detecten que els joves extutelats que ja no poden continuar en un projecte de la Generalitat queden fora del sistema: "Amb l'aprovació del projecte de Renda Garantida el setembre passat es deixa fora de la societat una part important de joves que tenen moltes dificultats per ocupar un lloc en la mateixa", afirma Ana Marín, directora de la Fundació Comtal.

A les dificultats pròpies per accedir a un lloc de treball se suma, en el cas dels estrangers, la dificultat per obtenir un permís de treball. Des de la Fundació fa temps que aborden la problemàtica oferint assessorament jurídic i posant a l'abast els recursos necessaris. Marín té clar que s'ha de començar a tractar des de l'educació, "pal·liant el fracàs escolar i intentant que el jove s'integri en un mercat laboral que ha canviat la seva dinàmica".

La Fundació Comtal ha engegat una campanya de recerca de donacions per evitar "que cap jove quedi enrere".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.