Vés al contingut

“Mai no s’equivoca qui opta a favor de les víctimes, sempre que reconegui totes les víctimes sense excepció”

(CR) “Som conscients que es tracta d’un tema socialment i políticament molt sensible i que es pot utilitzar al servei d’interessos diferents i, fins i tot, contraposats”. És un punt de partida del que planteja la junta de la Unió de Religiosos de Catalunya en el document que han publicat aquest dimecres sobre les beatificacions de Tarragona del 13 d’octubre.

Pels representants de la vida religiosa “aquestes dificultats reals no ens exoneren d’exercir el dret de cercar la veritat i de complir el deure d’agraïment per la fidelitat i la coherència de vida dels màrtirs”. I, argumenten que, “Mai no s’equivoca qui opta a favor de les víctimes, sempre que reconegui totes les víctimes sense excepció”, una indicació adreçada tan als qui critiquen les beatificacions, com als que les defensen. “Els errors històrics que es van cometre no poden silenciar el crit generós d’unes persones que van viure en la seva pròpia carn la benaurança dels perseguits per causa del Crist”, argumenten i recorden que entre els beatificats “cap d’ells no va matar”.

Des d’aquest plantejament, el text de la URC demana que “la Conferència Episcopal Espanyola, aconsegueixi remarcar la primacia de la fe i de l’amor, la sensibilitat per la pluralitat cultural i lingüística de les comunitats cristianes, la comunió eclesial, la senzillesa i la simplicitat de les celebracions, així com també que llanci un missatge de cordialitat i de compromís vers la societat sense exclusions”.

Tot i que és una acte organitzat per la Conferència Episcopal Espanyola, els religiosos són els que hi tenen una implicació més directa ja que el 80% dels 522 màrtirs són religiosos i religioses.

Aquest és el text sencer:

Nota de la URC (Unió de Religiosos de Catalunya) sobre les properes beatificacions a Tarragona



La Unió de Religiosos de Catalunya, davant les beatificacions que tindran lloc el proper dia 13 d’octubre a Tarragona, expressa la seva joia pel reconeixement eclesial del testimoniatge de la fe dels 522 màrtirs, més del 80% dels quals són membres de 24 congregacions religioses.

Som conscients que es tracta d’un tema socialment i políticament molt sensible i que es pot utilitzar al servei d’interessos diferents i, fins i tot, contraposats. Aquestes dificultats reals, en alguns casos amb fonaments justificats, no ens exoneren d’exercir el dret de cercar la veritat i de complir el deure d’agraïment per la fidelitat i la coherència de vida dels màrtirs. Mai no s’equivoca qui opta a favor de les víctimes, sempre que reconegui totes les víctimes sense excepció. Aquest és el punt de partida de la nostra celebració.

Els errors històrics que es van cometre no poden silenciar el crit generós d’unes persones que van viure en la seva pròpia carn la benaurança dels perseguits per causa del Crist.

Cap d’ells no va matar. Tots ells van morir, perquè van pensar que era més important mantenir la fe i la vocació religiosa que salvar la vida. Molts eren joves. La seva dedicació al camp missioner, educatiu, sanitari i social era viscuda amb ganes de fer el bé. Sovint es desenvolupava en les fronteres de la pobresa i del compromís amb els més necessitats. Van ser persones normals i corrents que van viure temps extraordinaris i van saber estar a l’alçada de la història. La vida comunitària fou per a ells un vincle fort per mantenir els seus compromisos. Malgrat la por, les incerteses i els sofriments, van ser coherents amb l’evangeli, van mirar la mort de cara i van perdonar els seus botxins. La seva vida ens esperona a viure aquí i avui la nostra fe en el Crist. Volem recollir el seu missatge i treballar per la reconciliació, el diàleg, la justícia, el respecte a les creences de cadascú, el perdó, la convivència, la llibertat i l’amor. Els màrtirs sempre han estat i són el patrimoni més preuat de l’Església, santa i pecadora a la vegada.

Creiem que Tarragona és un escenari històricament excepcional per a un acte d’aquestes característiques. El testimoniatge dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi, recollit de forma magistral en les actes de martiri, ha escrit unes pàgines que han tingut continuïtat al llarg de la història. El mar que banya les platges de la Imperial Tàrraco i el seu aqüeducte són dos símbols de recuperació social. El Mediterrani esdevé un pont de mar blava i l’aqüeducte una comunicació de cara endins. Un dels principals objectius de la nostra educació és que mai més no es tornin a repetir fets com els que van succeir. Cal, però, treballar a nivell de les causes.

Esperem que la Conferència Episcopal Espanyola, responsable de l’organització de l’acte, aconsegueixi remarcar la primacia de la fe i de l’amor, la sensibilitat per la pluralitat cultural i lingüística de les comunitats cristianes, la comunió eclesial, la senzillesa i la simplicitat de les celebracions, així com també que llanci un missatge de cordialitat i de compromís vers la societat sense exclusions. Amb humilitat, sense ostentació i sense complexos, adrecem als màrtirs la nostra pregària a fi que tots plegats sapiguem viure el goig de la llibertat i la fraternitat universals, tan necessàries en el context social, polític i econòmic que estem vivim. L’atenció als pobres, la denúncia de l’especulació econòmica i el diàleg entre els pobles són tres prioritats que no podem desatendre. La força de l’Esperit ens impulsa a viure l’evangeli com ho van fer els màrtirs que seran beatificats a Tarragona.

La Junta Directiva de la Unió de Religiosos de Catalunya

Barcelona, 1 d’octubre de 2013

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.