(Arquebisbat de Tarragona) «Una nova etapa de l'evangelització» va ser el tema de la primera predicació quaresmal de dilluns passat a l'església parroquial de Sant Francesc d'Assís de Tarragona, organitzada per l'arxiprestat de Tarragona Centre, a càrrec del capellà Xavier Morlans, professor de teologia fonamental de la Facultat de Teologia de Catalunya i consultor del nou dicasteri per a la promoció de la nova evangelització dirigit per l'arquebisbe Rino Fisichella.
Després d'un breu recorregut per les grans etapes de l'evangelització d'Europa i definir el terme evangelització citant a Pau VI, Xavier Morlans va explicar l'expressió nova evangelització tal i com ha anat constant en els documents eclesials al llarg del temps. En paraules de Joan Pau II, a Redemptoris missio (1990), la nova evangelització es dóna en tres situacions: en els països on el Crist no és conegut, la missió ad gentes; en comunitats cristianes sòlides, en la pastoral "normal" de l'Església; i en els països d'antiga cristiandat com són les esglésies joves amb batejats que han perdut el sentit viu de la fe. Així doncs, la nova evangelització, va destacar Morlans seguint la Lineamenta del Sínode 2012, «no és cap desqualificació a la tasca pastoral que s'ha realitzat fins aleshores, ni és un rellançament proselitista del catolicisme versus altres confessions, ni un canvi d'actitud vers els qui no creuen transformats en objectes de persuasió i no com interlocutors ni un intent de recuperar la cristianització de la societat a base d'aliances amb els poders del món.»
«La novetat de la etapa actual de l'evangelització té a veure amb la novetat del context sociocultural en què vivim i actuem els cristians» -va descriure- «on es defineixen sis nous escenaris com la secularització com a cultura de fons, el gran fenomen migratori, la importància dels mitjans de comunicació social, una economia marcada per una gran crisi, el poder de la ciència i la tecnologia on sembla que tot el que es pugui fer s'hagi de fer i la política, on resta pendent la pau, el desenvolupament i la defensa dels drets humans i les minories.» Segons Morlans, viure i anunciar l'Evangeli en aquests escenaris comporta una novetat. «En aquesta nova època hem de tornar a Crist, això és la Quaresma. Necessitem la novetat de la frescor dels orígens com deia Joan Pau II.»
«Com fer néixer, doncs, la primera fe o revifar la fe adormida?», va compartir amb tots els assistents. «Primer de tot cal donar testimoni i amor, i després cal acompanyar-ho amb el diàleg. Quan arribi el moment, després d'un discerniment previ, caldrà passar a l'anunci. Hi ha un temps per a cada cosa.» Per desvetllar aquesta fe adormida o engendrar la primera fe «necessitem mètodes pastorals de temps breu i concentrat que més tard es complementaran amb els mètodes llargs com són l'estudi d'evangeli, la revisió de vida o la formació bíblica», va afegir. En relació al primer anunci, Xavier Morlans va posar aquest exemple: «hem de pensar que aquest primer anunci cristià que reben milions de persones cada matí són les notícies o imatges de l'Església a través dels mitjans de comunicació, d'aquí la importància que hi hagin bon professionals cristians que donin un bon testimoni.»
Durant la seva predicació, Morlans va remarcar que el primer anunci ha de suscitar l'obertura a la transcendència a partir de les noves formes d'expressió i els nous llenguatges. «Es tracta d'un anunci que parli de Jesús amb naturalitat, aquest és el repte.»