(CR) El diari francès La Croix ha publicat aquest dimarts un article sobre com diversos paÏsos europeus viuen l’arribada de la Quaresma. En concret es fa referència als paÏsos escollits per celebrar per primera vegada la Missió Metròpoli, en total 12 ciutats entre les quals hi ha Barcelona. L’informe revela com els diferents països viuen el catolicisme. Malgrat la diversitat de situacions, l’entrada de la Quaresma a Europa mostra un mateix desafiament, la secularització.
Precisament aquest dijous el cardenal Lluís Martínez Sistach presentarà les activitats que es faran a Barcelona de la Missió Metròpoli durant la Quaresma. Un dels actes previstos és la lectura pública de l’Evangeli de Marc que es farà el diumenge 4 de març al Palau de la Música Catalana en el que intervindran diverses personatges del món de la cultura, la comunicació i l’esport. També es presentarà una edició popular de l’Evangeli de Marc que s’ha començat a repartir aquest dilluns. L’edició es vol distribuir des de les parròquies, escoles i moviments entre persones allunyades de la pràctica religiosa.
Segons l’article de La Croix, a França des de fa temps els catòlics són conscients “de la urgència de reinscriure de manera visible els temps forts de la vida religiosa”. Per aquest motiu s’han dut a terme un seguit de propostes com conferències, lectures de la Bíblia, obertura de les esglésies, etc. Amb tot plegat es preten viure la fe amb “testimonis visibles als carrers” i evitar en la mesura del possible el procés de secularització.
Un altre cas del que parla l’article és Irlanda. L’escrit explica com “la crisi dels abusos sexuals continua marcant els catòlics irlandesos, que fan del temps de Quaresma un temps de penitència i de demanar perdó”. Moltes diòcesis irlandeses aprofiten el temps de Quaresma, tradicionalment lligat a la penitència, per “convidar els fidels a jornades d’arrepentiment”.
L’arribada d’aquest temps de preparació a la Pasqua es viu de manera molt més tranquil·la a Polònia, on segons l’article el 90 per cent de la població és catòlica i per tant la Quaresma és molt seguida.
Finalment un cas contrari a Polònia és Hongria, on la Quaresma passa pràcticapent desaparcebuda. Segons explica La Croix, el problema d’aquest país no és tant la secularització com el fet que “les tradicions populars folclòriques tenen tendència a perdre’s”.
Barcelona, Budapest, Brussel·les, Dublín, Colònia, Lisboa, Liverpool, París, Torí, Varsòvia i Viena, són les capitals escollides per celebrar aquest 2012 la Missió Metròpoli.