Vés al contingut
(Amics del Monestir de les Avellanes) El 2 de gener de 2012 ha tingut lloc la festa del primer repic de les noves campanes del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Amb aquest acte culmina el projecte anomenat “Que sonin les campanes al monestir” que va començar al febrer de 2011, i que ha estat promogut per l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes.
La celebració ha començat amb un acte informatiu a l’aula magna del monestir, en la que s’hi ha reunit més d’un centenar de persones. Entre aquestes s’hi ha convidat els representats de les entitats públiques i privades que han col·laborat en el projecte. Com a mostra d’agraïment, se’ls ha fet entrega d’un diploma i d’un obsequi. L’acte ha començat amb la benvinguda per part de Pere Ferré, vicepresident de l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes, tot seguit s’ha presentat l’edició catalana del llibre “La Força de la Fraternitat. Maristes, cent anys a les Avellanes 1910-2010”, per part del seu autor, Lluís Serra i finalment Ramon Benseny s’ha encarregat de la presentació del primer número de “Lo Canastró”, el butlletí informatiu de l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes. Després ha tingut lloc la rifa per la recuperació de les campanes, en que s’ha sortejat els 3 premis (un cap de setmana a l’hostatgeria, un dinar al restaurant El Claustre i una panera). Finalment s’ha visualitzat un vídeo que resumeix tots els actes i processos realitzats al llarg del 2011 en el marc del projecte “Que sonin les campanes”.
Un claustre ple de persones no s’ha volgut perdre el primer repic de les noves campanes. Els encarregats de fer-les sonar han estat Felisa Corredera i Ignasi Cortés, ambdós vinculats a la Confraria de Campaners de Catalunya, amb seu a Os de Balaguer. El repic ha comptat amb una demostració de tocs, com ara l’àngelus, el de difunts, el de festa, el de foc, etc. El moment més espectacular ha estat quan els campaners s’han atrevit a fer voltejar les campanes, fet que ha estat molt aplaudit per tots el públic assistent. Marc Carvajal, mestre campaner responsable de la instal·lació de les campanes, ens explicava que les campanes del monestir han estat dissenyades per fer el volteig català. Aquest és un tipus de volteig típic del nostre territori i que en els últims anys s’havia anat perdent degut a la importació de campanes alemanyes. La diferència del volteig català és basa en la mida i forma del jou de les campanes.
L’acte ha coincidit amb la celebració del 195è aniversari de la fundació de l’Institut dels Germans Maristes. Cada 2 de gener el germans de Catalunya solen trobar-se al Monestir de les Avellanes, en motiu d’aquesta celebració.
Foto:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.