Vés al contingut

(CR) Davant de la situació econòmica que està afectant greument els col·lectius més vulnerables, i concretament la infància en risc, el Patronat i el Consell Assessor de la Fundació Pere Tarrés ha fet pública una declaració on reivindiquen l’atenció a la infància. Proposen valors i una intervenció en aquests sectors basada en la subsidiarietat per sortir de la crisi.

El text denuncia que valors com l’individualisme “com ja va succeir en el passat, generen molta pobresa i desequilibris socials”. Per això, ofereix seu projecte educatiu que “s’adreça a la infància i a la joventut, i promou la persona compromesa, que s’esforça, que coopera, que construeix”. “Des de la nostra identitat cristiana mantenim l’esperança en el futur. No es pot educar des de la por i des de la idea que no hi ha futur. Treballar amb joves i amb infants implica fer-los responsables del seu creixement per tal que se sentin agents del món en què volen viure, amb esperança, amor i solidaritat”, diu el document.

La Fundació Pere Tarrés reclama també “una millor distribució de la riquesa, que propiciï una economia al servei de totes les persones” i que “el vessant productivo-econòmic no sigui l’únic paràmetre per mesurar l’“utilitat social”.

La declaració conclou que “aquesta crisi hauria de suposar la fi d’una manera de fer, que a vegades ha estat ineficient malgrat la seva bona intenció, i això suposa consensuar formes d’avaluació de les nostres intervencions, amb l’objectiu de compartir els encerts, no repetir errors, delegar millor en la societat les tasques que cadascú assumirà i rendir públicament comptes del que s’ha fet”.

Publiquem el document íntegre.

Reflexió de la Fundació Pere Tarrés a propòsit de la crisi actual, amb especial atenció a la infància, l’educació i l’acció social

Des de la Fundació Pere Tarrés, davant del patiment de moltes persones i de la situació social que vivim, volem fer pública la nostra reflexió sobre com afrontar el present, projectar el futur, així com el nostre compromís concret de continuar fent la feina en coherència amb la nostra missió: la promoció de la persona des de l’educació, especialment en el lleure i l’acció social, fonamentada en els valors del l’humanisme cristià.

L’actual és una crisi de valors. La situació present no representa només un moment de declivi ni un mer entrebanc econòmic. Davant la crisi que afecta tothom, hem de plantejar-nos el tipus de societat que volem, la qual cosa passa per explicitar el que valorem i el que estem disposats a valorar. Les causes de la injustícia social que ens envolta rauen en el model de societat actual: individualista, hedonista i economicista. Cal que siguem conscients que aquests valors, com ja va succeir en el passat, generen molta pobresa i desequilibris socials.

Una economia ètica: al servei de les persones, amb responsabilitat social. Des de la Fundació reclamem una millor distribució de la riquesa, que propiciï una economia al servei de totes les persones, i demanem que es reconsideri el món del treball, món que exclou a gran part de la població. Aquestes transformacions tenen com objectiu evitar la injustícia, l’exclusió, la fractura social. Reiterem el model d’economia social de mercat com el més vàlid.

Volem contribuir a repensar el concepte d’“utilitat social”. És important que el vessant productivo-econòmic no sigui l’únic paràmetre per mesurar l’“utilitat social” de la població, ja que molta gent que no pot estar ocupada en el món laboral pot continuar sent un agent social útil i amb un sentiment de pertinença.

Valors i virtuts. A la Fundació Pere Tarrés ens interessen valors concrets, valors encaminats al bé i que es fonamentin en la perseverança i l’esforç. Per aquest motiu, el nostre projecte educatiu s’adreça a la infància i a la joventut, i promou la persona compromesa, que s’esforça, que coopera, que construeix.

La mirada des de les persones més vulnerables. Proposem fer protagonistes a les persones, que han de constituir el centre dels serveis; volem que rebin una atenció adient i que no siguin només destinatàries de projectes. Cal que la societat en general garanteixi drets i proporcioni a totes les persones recursos morals per tal que puguin ser protagonistes de les seves vides i cal fer-ho especialment amb els més febles: els infants.

Des de la Fundació Pere Tarrés treballem amb els joves i els infants a partir de quatre elements d’acció social directa: Prevenció, Promoció, Participació i Protecció. Des de la nostra identitat cristiana mantenim l’esperança en el futur. No es pot educar des de la por i des de la idea que no hi ha futur. Treballar amb joves i amb infants implica fer-los responsables del seu creixement per tal que se sentin agents del món en què volen viure, amb esperança, amor i solidaritat.

Des de la subsidiarietat volem cooperar amb tots els altres agents socials, però amb una mirada a llarg termini i constant, no sotmesa als vaivens electorals. Cal establir prioritats i delegar responsablement ens els que estiguin més capacitats per fer cada feina. Per la seva intervenció directa, el tercer sector representa una mirada específica insubstituïble, dotada d’una capacitat d’espontaneïtat i flexibilitat que altres agents no tenen. Cadascú, en la seva responsabilitat individual i col·lectiva, ha de contribuir a la societat des de les seves possibilitats, perquè pot ser que les solucions que hom proporcioni siguin asimètriques, diverses, però al cap i a la fi són vàlides i efectives. És important repensar i millorar la qualitat de la democràcia, en la qual tots hem de respondre socialment del que fem, inclosos els governs, les administracions, les ONGs i les empreses.

Aquesta crisi hauria de suposar la fi d’una manera de fer, que a vegades ha estat ineficient malgrat la seva bona intenció, i això suposa consensuar formes d’avaluació de les nostres intervencions, amb l’objectiu de compartir els encerts, no repetir errors, delegar millor en la societat les tasques que cadascú assumirà i rendir públicament comptes del que s’ha fet.

Des del compromís amb les persones –en especial amb els infants, els joves i els més vulnerables–, hem cregut oportú compartir una reflexió que ha d’inspirar i comprometre el treball de la Fundació Pere Tarrés en uns moments especialment difícils per a moltes persones.

Patronat i Consell assessor de la Fundació Pere Tarrés. Desembre 2011

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.