Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social ‘la Caixa’) El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han renovat aquest dimecres la seva col·laboració per al desenvolupament del programa Reincorpora a Catalunya, un projecte dirigit a promoure itineraris d’inserció sociolaboral per a interns procedents de tots els centres penitenciaris catalans.

Des que es va posar en marxa l’any 2011, Reincorpora ha facilitat itineraris personalitzats a un total de 2.263 interns que es troben en la fase final de la seva condemna, 545 d’ells aquest any. Entre el 2011 i el 2014, l’Obra Social ”la Caixa” ha destinat més de 8 milions d’euros al projecte.

A falta de les dades de tancament d’aquest any, el 50 % dels interns que han completat el seu itinerari durant l’any 2014 ja han aconseguit una feina (238 d’un total de 474). Els participants han fet cursos en especialitats, com ara ajudant de cuina, mosso de magatzem, auxiliar de geriatria, atenció al client, cambrer de restaurant i bar, auxiliar de vendes o caixer-reposador.

«Tot i que les persones que compleixen condemna són un dels col·lectius amb més dificultats per trobar feina, en només quatre anys el programa Reincorpora ha aconseguit unes xifres d’inserció laboral més que destacables. Aquests bons resultats són fruit del treball conjunt; per això avui renovem la nostra col·laboració amb el Departament de Justícia amb l’objectiu de continuar millorant en l’atenció a la població reclusa», ha explicat el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró.

D’altra banda, el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha reiterat que «la suma d’esforços entre institucions demostra la voluntat d’assumir responsabilitats en aquells casos en què hi ha un fracàs personal, però també del conjunt de la societat». Per al conseller Gordó, «per continuar millorant les xifres de reinserció és essencial facilitar eines com ara tenir una feina, perquè aporten a la persona interna valors com el compromís, la responsabilitat i el treball en equip».

Atenció integral

Amb un plantejament pioner en l’àmbit penitenciari, i amb la intenció d’oferir una atenció integral, Reincorpora es basa en el concepte d’aprenentatge servei, una proposta educativa que combina intencionalitat pedagògica i utilitat social. En aquest cas s’aplica a un itinerari d’inserció que uneix la formació en oficis, les actuacions de servei a la societat i la integració laboral.

La col·laboració amb 19 entitats socials especialitzades en l’atenció a aquest col·lectiu i amb els respectius tècnics d’inserció de Reincorpora, que formen part dels grups Incorpora d’arreu de Catalunya, permet oferir itineraris d’inserció sociolaboral personalitzats i, per això, adaptats a les necessitats específiques de cada participant. L’entitat s’encarrega de l’acompanyament de l’intern durant tot el procés, clau per a l’èxit dels itineraris, tal com demostra l’evolució del programa des que es va posar en marxa l’any 2011.

Cal destacar també la col·laboració i la mobilització de diferents entitats i organitzacions catalanes (administracions públiques, ONG, etc.) que han participat en el desenvolupament d’aquests serveis solidaris.

La implicació del Departament de Justícia de la Generalitat i dels centres penitenciaris, dels punts de formació i de les entitats socials vinculades a Incorpora, el programa d’integració laboral de l’Obra Social ”la Caixa”, permet sumar esforços en la integració sociolaboral de la població reclusa, un dels col·lectius amb més dificultats d’accés al món laboral.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.