Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals – CR) Un centenar de Bíblies de tot el món de diferents idiomes. Rèpliques d'alguns objectes emblemàtics, com l'Arca de Noè, la de l'Aliança i el Segon Temple de Jerusalem. I una explicació “religiosa, interactiva, cultural, social i textual” de les Escriptures. Aquests són alguns dels reclams d'Expo Bíblia, una mostra que pretén apropar aquest llibre, el més venut de la història, a l'Arc de Triomf de Barcelona. Es va obrir dijous i es pot visitar fins a les 20.00 hores d'aquest diumenge.

La mostra la organitza l'Església Adventista del Setè Dia amb l'objectiu de “donar una visió àmplia del llibre de llibres, que segueix sent norma i referent” per a moltíssimes persones de tot el món, però des d'una perspectiva oberta, segons ha explicat a CatalunyaReligió.cat un dels portaveus de la organització, Jonatán Dolcet.

Veure els objectes bíblics

Dolcet explica alguns dels elements. L'Arca de Noè és una reproducció que es pot visitar a l'exposició i que segueix sent un objecte molt apreciat per a la gent, sobretot pels nens. En el relat del Gènesi s'explica la seva història: es tracta d'una gran embarcació que va construir Noè seguint les instruccions de Déu per salvar-se del diluvi universal. Veient que el món s'ha corromput, Déu decideix destruir amb una inundació de 40 dies i 40 nits la seva creació, però salva a un home just, Noè, a la seva família, i a una parella de cada espècie.

A l'exposició també hi ha una reproducció en mida real de l'Arca de l'Aliança. És un dels objectes sagrats del judaisme que apareix a la Bíblia, la part més important de l'antic temple de Jerusalem, que simbolitzava la unió de Déu amb el seu poble. Precisament d'aquí ve el seu nom, i es creu que va desaparèixer quan es va destruir el temple de Jerusalem. Conté les dues taules amb els deu manaments, que Déu va entregar a Moisès després de la sortida d'Egipte del poble jueu, on era esclau, cap a la 'Terra Promesa', fets que s'expliquen al llibre de l'Èxode.

Un altre element destacat és temple de Jerusalem. El primer temple que van tenir els jueus a Jerusalem, que va manar edificar el rei Salomó, va ser destruït. Per això se'n va construir un segon, al mateix lloc, que també va desaparèixer després d'una revolta dels israelistes contra els romans, que llavors ocupaven aquest territori, a l'any 70 de l'era actual. D'aquest edifici sagrat, només es conserva un fragment del seu mur occidental, que es coneix com el mur de les lamentacions.

A la mostra també sobresurt una còpia d'un objecte que a mitjans del segle passat va revolucionar els estudis bíblics: en una cova a Qumram, al Mar Mort, es van localitzar un conjunt de restes de papirs escrits fa 20 segles per part d'una facció del judaisme, els essenis, que predicaven el contacte amb la natura i la pobresa material front la tradició més 'oficial' representada pels sacerdots del segon temple de Jerusalem. Els originals dels manuscrits s'exposen en un centre cultural a Jerusalem, que recentment han estat recentment digitalitzats i es poden consultar virtualment

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.