Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catalonia Sacra) L’arxiprestat de Vilafranca, al Penedès, fa d’enllaç entre el que s’han anomenat, històricament, les dues catalunyes: la Catalunya Vella, nord amunt, i la Catalunya Nova, en direcció a l’Ebre. Entre vinyes, és aquesta ruta de Catalonia Sacra.

En aquesta franja fronterera, lloc d’expansió del Comtat de Barcelona des del segle X, hi senyoregen bells conjunts romànics tals com Sant Sebastià dels Gorgs, a Avinyonet del Penedès. L'actual església parroquial formava part d’un priorat benedictí que remunta els seus orígens a finals del segle X i conserva uns notables campanar, claustre i portalada. I també Santa Maria de Sant Martí Sarroca, integrada dins el conjunt monumental de la Roca, juntament amb el castell de Sant Martí Sarroca, on destaca la profusa decoració escultòrica aplicada a l'arquitectura visible de tota l'església, i d’una manera particular a l'exterior de l'absis.

Alhora trobem l’esplendor urbà del gòtic: en la ciutat de Vilafranca del Penedès s’aixeca la imponent Basílica de Santa Maria, del segle XV, amb una cripta renaixentista. La Basílica és possiblement una de les primeres mostres d'arquitectura catalana subjecta als cànons del gòtic, per davant de Santa Maria del Mar de Barcelona. La majoria de la decoració interior va quedar destruïda durant la Guerra Civil però es conserva un conjunt escultòric modernista fet per Josep Llimona, una ofrena del bisbe Torras i Bages que representa l’enterrament de Crist.

A Vilafranca hi podem admirar també l’església del Convent de Sant Francesc, amb sorprenents i nombroses sepultures esculpides, que es fan companyia amb el magnífic retaule gòtic dedicat a Sant Jordi i la Mare de Déu, obra de Lluís Borrassà.

El romànic tardà i el gòtic ple es donen la mà en aquesta ruta que transcorre entre vinyes. Es completa amb l’església de Sant Cugat i Sant Jaume de Moja i l’església de Sant Marçal de Terrassola, una de les mostres més destacades i més ben conservades del romànic català.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.