Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Dones en l'Església) El dimarts de la setmana entrant, 22 de juliol, se celebra la festa de Maria Magdalena. Patrona del Col·lectiu de Dones en l’Església, per la paritat, aquesta entitat ha explicat què significa per a elles la seva figura amb un manifest.

Podeu llegir el text que han publicat a continuació:

«S’ha escrit molt sobre ella, als evangelis canònics, als apòcrits, en multitud d’articles… De tot el que hem llegit, el que ens queda clar és que va ser una dona molt propera a Jesús, amb qui l’unia una profunda amistat. El va seguir durant els anys de predicació, fins i tot, possiblement, va ser una de les “que els assistien amb els seus béns” (Lc 8,3). Va estar al costat de Maria al Calvari, al peu de la creu, i va sofrir amb Jesús, perquè quan s’estima amb tot el cor, veure patir l’ésser estimat és potser més dolorós que el propi patiment.
Als evangelis, Maria de Magdala va ser la primera persona a qui Jesús es va aparèixer després de ressuscitar.

Les històries que ens han relatat i comentat sobre si va ser prostituta, si li havien tret set dimonis, si va ser la dona que va ungir els peus a Jesús, si era l’adúltera a qui Jesús va salvar de morir lapidada… fan l’efecte que són fruit de ments d’homes molt escalfades en el moment d’anar dibuixant aquests perfils en una societat patriarcal.

El que destaca és que va ser una persona valenta que, tot i sent qüestionada per ser dona en aquella societat, va entendre el Missatge de Jesús i el va fer seu. Va estimar molt el seu Mestre i li va restar fidel fins a la mort en creu, ben al contrari d’aquells que van fugir esporuguits i espantats, abandonant-lo. Va experimentar Jesús ressuscitat, va rebre l’Esperit Sant i, sens dubte, va testimoniar i estendre l’Evangeli fins a la seva mort.
Res a veure amb la imatge de la penitent en una cova com alguns l’han col·locat (escrits, pintures, etc.), fruit també de les seves fantasies. El més probable és que acabés els seus dies amb Maria i Joan, fidel a la missió que Jesús li encomanà (“Vés i digues als meus germans…” Jo 20,17), predicant i exercint com el que va ser, una de les més fidels apòstols de Jesús.

Totes aquestes dades són les que ens han de fer pensar, meditar i donar gràcies en aquesta festa de Santa Maria de Magdala, per seguir els seus passos, sent valentes, fidels a la nostra consciència, intentant que el Regne es faci realitat; lluitant des dels nostres carismes –que totes i tots en tenim– per tots els que pateixen.

En aquests moments, en què s’obre una nova oportunitat per fer bé les coses amb els aires nous que comunica el papa Francesc, tornem a demanar que es revisin els ministeris i l’accés a aquests a la llum de l’Esperit Sant i el sentir de les comunitats de creients.

Mentrestant, seguirem cada una de nosaltres en les nostres tasques sense perdre mai de vista la situació de les dones i nenes del món que encara pateixen discriminació, violació, apartheid, segrest, per raó del seu sexe.

Germanes, estem amb vosaltres avui, dia de Maria de Magdala, i sempre!»

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.