Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Dissenyador, escultor, pintor, gravador, escenògraf i crític d'art, Josep Maria Subirachs i Sitjar ha mort aquest dimarts amb 87 anys, després d'una llarga malaltia neurodegenerativa. La façana de la Passió de la Sagrada Família –un conjunt integrat per més d’un centenar de figures esculpides en pedra i quatre portes de bronze– es considera la síntesi i culminació de la carrera escultòrica d'aquest artista nascut al barri del Poblenou, a la qual hi dedicà gairebé vint anys, des de 1986 fins el 2005.

Així, amb les dotze estacions del Via Crucis de la façana de la Passió, Subirachs va interpretar la voluntat de Gaudí d'expressar la desolació, el dolor i la mort de Jesucrist.

Creador de símbols del nostre país

Catalunya compta amb un llegat diversificat de la seva obra, caracteritzada pel relleu en buit, les formes geomètriques i angulars, el joc amb perspectives i les superfícies rugoses. En una entrevista va explicar que li agradaria ser recordat com un "creador de símbols del nostre país".

Entre les seves obres hi ha nombrosos treballs realitzats per al monestir benedictí de Montserrat. La primera va ser la Creu de Sant Miquel (1962), seguida de l’efígie de Sant Domènec de Guzmán (1970), el Monument a Ramon Llull (1976), la Capella del Santíssim de la Basílica de Santa Maria (1977), l’estàtua de Sant Jordi (1986) i la imatge de Nostra Senyora de Montserrat (2001), situada a la secció Nigra sum del Museu de Montserrat.

Subirachs va ser deixeble de l'escultor Enric Monjo i Enric Casanovas. En la seva trajectòria artística treballa amb materials ben diferents, com són la pedra, el bronze, el coure, el formigó, el fibrociment, el gres o la fusta; i usa tècniques com la pintura, el dibuix, l'obra gràfica, el tapís, la il·lustració de llibres, l'encunyació de medalles i el disseny de joies i d'elements utilitaris.

La cerimònia de comiat es farà en el marc familiar, tot i que aviat se celebrarà també un acte públic.

A continuació, podeu veure un reportatge de Televisió de Sant Cugat dedicat a l'escultor en motiu del premi a una trajectòria, en la sisena edició dels Premis de Pintura Autocugat:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.