Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri – CR) El magistrat Eugeni Gay relatant les curacions de Jesús; el locutor Justo Molinero explicant la multiplicació dels pans i els peixos; el cronista Arturo San Agustín recollint l’elecció dels apòstols; el periodista Joan Barril reproduint la pregunta de Jesús “I qui diu la gent que sóc jo?”; el professor Francesc Torralba recordant que “qui tingui orelles que escolti”; el periodista Josep Cuní llegint l’escena de la Transfiguració; o el poeta Carles Torner recordant -en el context actual- que “es més fàcil que un camell passi pel forat d'una agulla que no pas que un ric entri al Regne de Déu”.

Són algunes de les imatges de la lectura pública de l’Evangeli de Marc que s’ha fet aquest diumenge a la tarda al Palau de la Música Catalana de Barcelona, dins dels actes de la Missió Metròpolis. Unes 2.000 persones han omplert la sala.

El cardenal Lluís Martínez Sistach ha estat l’encarregat d’obrir la celebració i l’ha justificat pel “desig que l’Evangeli sigui una autèntica Bona Nova per als homes i dones ens envolten enmig de les dificultat i sofriments, les mancances i les penúries que ocasiona la greu crisi econòmica i de valors que estem vivint”. L’acte s’ha plantejat de manera que fos atractiu per a persones amb diversos graus d’implicació eclesial i, segons ha dit l’arquebisbe, perquè en aquest context “l’anunci de l’Evangeli és un bé per la societat”.

Intensitat compartida

El rector de la UB Dídac Ramírez, el catedràtic David Jou, l’escriptora Dolors Borau, i els periodistes Xavier Coral, Enric Frigola, Luis del Olmo i Xavier Solà, han estat els altres protagonistes que ha participat en aquesta lectura de dues hores del text original de l’Evangeli. Finalment, la soprano Montserrat Caballé no hi ha pogut estar present per una lleu intervenció ocular.

El moment d’intensitat més compartida l’han protagonitzat Sílvia Coppulo, Tomàs Molina i el baríton Joan Pons en la lectura del relat de la Passió a tres veus de la mateixa manera que es proclama per Setmana Santa. Joan Pons ha posat veu a Jesús en accent menorquí i també ha cantat el verset de la quarta paraula de Jesús a la Creu, el “Déu meu, per què m’heu abandonat?” en la versió de les “Les sept paroles du Christ” de Théodore Dubois.

El interl·ludis musicals de l’Orquestra Jove del Masnou i del Cor de la Catedral de Barcelona, juntament amb l’acompanyament del teclat d’Olaf Sabaté, han contribuït a crear un ambient emotiu i una escolta contemplativa dels textos de Marc. A mesura que s’ha anat fent fosc, la sala del Palau ha anat quedant en la penombra que només s’ha trencat al final per la lectura dels passatges de la resurrecció i les aparicions del Jesús als deixebles. La sorpresa ha estat una nena vestida de blanc, Natàlia Torrabadella, posant veu a aquest fragment de l’Evangeli que n’ha remarcat la seva senzillesa.

La lectura també l’ha acompanyat de forma austera de la projecció d’algunes imatge del patrimoni artístic català, des del romànic fins arribar a les il·lustracions contemporànies. de la Bíblia de Perico Pastor. També han intervingut en algunes escenes actors de la Passió de Llinars del Vallès. Xavier Morlans i Peio Sánchez, ha estat el dos responsables de concebre la realització de l’acte.

I vosaltres, qui dieu que sóc?

“Ell ens evangelitza perquè siguem uns bons evangelitzadors”, ha explicat Martínez Sistach a un públic principalment format per persones vinculades a les parròquies, entitats diocesanes i als instituts de vida religioa. Per això, al final de l’acte ha insistit en la proposta de repartir l’edició de butxaca de l’Evangeli de Marc que s’ha editat amb motiu de la Missió Metròpolis, “perquè aneu i el porteu com la bona nova a una persona que coneixeu i estimeu i que cerca sentit a la vida, o que no coneix Jesús, o que està allunyada de la fe o de la celebració de la fe. El vostre obsequi la pot fer feliç i a vosaltres us enfortirà la vostra fe”. “Hi ha necessitat de moltes coses materials, però també espirituals”, ha conclòs.

Precisament, en l’escenificació de la lectura s’ha volgut donar molt relleu a la interpel·lació de Jesús “I vosaltres qui dieu que sóc?” (Mc 8,29). Després de la lectura d’aquest fragment diversos actors repartits per la sala s’han aixecat adreçant de nou diverses vegades la mateixa pregunta a tot el públic.

-->

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.